NOVI ŠAMAR VOZAČIMA: Za 15 dana ponovo poskupljuje gorivo
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Rast cena svih naftnih derivata

NOVI ŠAMAR VOZAČIMA: Za 15 dana ponovo poskupljuje gorivo

InfoBiz -

U narednih 15 do 30 dana možemo očekivati poskupljenje svih naftnih derivata i u Srbiji, jer su cene nafte dostigle najviši nivo za poslednjih devet meseci zbog sporazuma članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da srežu proizvodnju “crnog zlata” prvi put u poslednjih osam godina.

Da poskupljenja ne možemo izbeći i da će se cene kretati uzlaznom putanjom potvrđuje za naš list Borisav Tatić, predsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije.

- Na svetskom tržištu nafta je već probila cenu od 50 dolara po barelu. Poskupljenje ne bi trebalo da se odrazi na naše tržište dok postoje zalihe u rafinerijama, ali kada se nabave nove zalihe po trenutnoj ceni, onda će doći do poskupljenja i kod nas. Proizvođači mogu da iskoriste situaciju i da za postojeće zalihe ako podignu cenu i više profitiraju, međutim, to ne mora da bude slučaj, mislim da će pratiti uvoznike, zapravo tržište - smatra on i dodaje:

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

- Auto-plin je već poskupeo, međutim, dosadašnji rast cene nije bio izazvan poremećajima na tržištu, već je njegovo poskupljenje uobičajeno za ovo doba godine, zbog povećane tražnje. Cena tečnog naftnog gasa će i dalje u kontinuitetu da raste, bar do Nove godine. A u kojem procentu možemo očekivati korekciju cene, to sada već zavisi od toga kako će se kretati cena nafte na svetskom tržištu.

(Alo/J.Mitrović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track