Najnovije vesti

LJAJIĆ: Srpski proizvodi nisu dobrodošli
Foto: Dragana Udovičić

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija

LJAJIĆ: Srpski proizvodi nisu dobrodošli

Biznis
00:00h

BEOGRAD - Srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj, a na to upućuje reakcija predsednice te zemlje Kolinde Grabar Kitarović, povodom čokoladica jednog srpskog konditora koje su se našle u paketićima za decu pripadnika hrvatske vojske, izjavio je ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasima Ljajić.

"Izjava predsednice Hrvatske je nedemokratska, neevropska i neekonomska. Takav nastup jasno govori da srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj", kazao je on.

HAOS U HRVATSKOJ: Digli bunu jer je Kolinda deci u Dubrovniku delila srpske čokoladice i svoje slike

Prema rečima Ljajića, u Srbiji posluje više hrvatskih kompanija, nego što srpskih proizvoda ima na rafovima prodavnica u Hrvatskoj, ali o srpskim kompanijama u Hrvatskoj ne može ni da se govori."Ukoliko bi se predsednici svih država rukovodili logikom Grabar Kitarović, bili bi narušeni elementarani principi tržišne ekonomije, koji podrazumevaju slobodan protok roba i usluga, a svet bi bio vraćen u doba čistog protekcionizma", naglasio je on.

Foto: AP
Foto: AP

Ljajić koji je i potpredsednik Vlade Srbije je dodao da će Srbija bez obzira na ovakve istupe s hrvatske strane i dalje imati jednak tretman prema svim kompanijama koje posluju na njenom tržištu, i domaćim i stranim, pa i hrvatskim i trudiće se da privuče što više stranih investicija.

"O kakvoj normalizaciji u regionu možemo da govorimo ako etničku netrpeljivost izaziva čak i jedna čokoladica, samo zati što je proizvedena u Srbiji? Patriotizam se ne pokazuje na način da se uvek napada neko drugi, a pomirenje se ne gradi večitim udovoljavanjem radikalizovanim delovima javnosti", istakao je on i naglasio da su čokoladice o kojima je govorila predsednica Hrvatske proizvedene u multietničkoj Subotici, gde živi najveći procenat Hrvata u Srbiji.

Čokoladica koja se pravi u Subotici, našla se u paketićima hrvatske predsednice namenjenim deci branitelja za Dubrovnik i prilično je iznervirala deo javnosti u hrvatskoj , a Grabar Kitarović je tim povodom kazala je da je veoma razočarana, jer lično zastupa i podržava kampanju „Kupujmo hrvatsko".„

U toj korpi su se bili proizvodi koji nisu bili hrvatske proizvodnje, a koji se nalaze na hrvatskom tržištu. Hrvatska predsednica mora promovisati hrvatske proizvode i to se više neće dogoditi", rekla je ona, a preneli su hrvatski mediji.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...