Najnovije vesti

DODELJENA NAGRADA ĐUZEPE MARIA LEONARDI: Svečana gala večer Komore italijansko-srpskih privrednika
Foto: Promo

Useph dobrih odnosa Srbije i Italije

DODELJENA NAGRADA ĐUZEPE MARIA LEONARDI: Svečana gala večer Komore italijansko-srpskih privrednika

Biznis
00:00h

BEOGRAD - Svečanost koju Komora italijansko-srpskih privrednika organizuje svakog decembra, i ovog puta bila
je povod da se sumiraju dosadašnji uspesi tradicionalno dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa Italije i Srbije.

Ovogodišnja ceremonija imala je poseban značaj jer je uz podršku Ambasade Republike Italije odžana u Rezidenciji italijanskog ambasadora NJ.E. Đuzepea Manca. Obraćajući se prisutnima ambasador Italije je izjavio:

- Ovo veče je još jedan kontretan znak zdravih i prjateljskih odnosa između Italije i Srbije, koji i ove godine potvrđuju lidersku poziciju naše zemlje u ekonomiji i trgovinskoj razmeni. Značajno je da italijanski preduzetnici u Srbiji svode godišnji bilans baš danas, na dan koji označava otvaranje novog poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji, što će Italija nastaviti odlučno da podržava, izmeđuostalog i u očekivanju Samita zemalja zapadnog Balkana, čiji ćemo domaćin biti u 2017. godini. Italija se kao tradicionalni prijatelj Srbije i u 2016. godini nalazi među njenim prvim investicionim i spoljno trgovinskim parnerima.

Komora italijansko-srpskih privrednika čiji je osnovni cilj napredak u daljoj saradnji italijanskih i srpskih kompanija i institucija,svojim aktivnostima i brojnim projektima daje podršku u unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje.

„Ovo je veče kada se slavi. Skoro nikada se ne zaustavljam da bih slavio, smatram da ne treba nikada biti zadovoljan postignutim rezultatima, već uvek stremiti ka poboljšanju. Danas, međutim, dozvoljavamo sebi da slavimo. Moramo da se osvrnemo na ono što je urađeno, sakupimo energiju i zatim krenemo odmah u 2017. rekao je predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika i Predsednik izvršnog odbora „DDOR Novi Sad Dr. Đorđo Markeđani i dodao:

„Iz svoje nove uloge predsednika KISP-a zelim da kažem dve stvari: Kompanijama koje posluju u Srbij i Italiji: nalazimo se na malom , ali jako važnom mestu za globalnu ekonomiju. Postoje značajne mogućnosti za razvoj , alinisu uvek “na dohvat ruke”. Evropa, osporavana od strane mnogih , je stub razvoja naše ekonomije. Ko ima probleme sa carinom, carinskim stopama i kvotama, može da razume ove reči. Komori: velika zahvalnost osoblju Komore na uloženom trudu. Međutim, smatram da, u cilju pružanja adekvatne podrške razvoju ekonomskih odnosa između Italije i Srbije, Komora mora poboljšati dodatno svoje usluge i usmeriti se na aktivnosti.

Specijalni gost gala večeri, bila je Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić koja je uz prisustvo ambasadora Italije u Srbiji NJ.E. Đuzepea Manca, predsednika Komore italijansko-srpskih privrednika i predsednika izvršnog odbora „DDOR Novi Sad Dr. Đorđa Markeđanija, kao i članova UO KISP-a uručila nagradu „Đuzepe Maria Leonardi" ovogodišnjem dobitniku, generalnom direktoru kompanije Valy d.o.o gospodinu Albertu Grasiju za izuzetan doprinos u zapošljavanju, obrazovanju i obuci zaposlenih, rastu izvoza iz Srbije, konstantnom ulaganju u nove tehnologije i inovacije, kao i doprinosu podršci i razvoju lokalnih zajednica gde posluju i unаpređenju ekonomskih, privrednih i kulturnih odnosа između Itаlije i Srbije.

Pored predstavnika italijanske poslovne zajednice, ambasade Italije, Italijanskog instituta za spoljnu trgovinu, Italijanskog instituta za kulturu i diplomatskog kora, među zvanicama su bili srpski privrednici, predstavnici srpske političke scene i institucija sa kojima Komora gaji tradicionalno dobre poslovne odnose kao i ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Svečanost su podržale kompanije: DDOR Novi Sad, UniCredit bank Srbija, Delta Agrar, Banca Intesa, Generali Srbija, Spumante Ferrari preko svog distributera Passione Italiana, Advokatska kancelarija Kosić, Advokatska kancelarija Vlatko Sekulović, Butan gas international, Fiat Automobili Srbija,Frist srl, Italappalti, Lazarević Pršić advokati, Manpower, Olimpias S.p.A, Slodes trade i Standard logistic.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja