(FOTO) VUČIĆ U SKUPŠTINI: Niko ne treba da bude zabrinut za budućnost Srbije
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Sedma konferencija "Ekonomist: Svet u 2017"

(FOTO) VUČIĆ U SKUPŠTINI: Niko ne treba da bude zabrinut za budućnost Srbije

InfoBiz -

BEOGRAD - Niko ne treba da bude zabrinut za budućnost Srbije, jer ona danas ima stabilnu ekonomsku situaciju, koja se zasniva na uređenim javnim finansijama, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić na sedmoj konferenciji "Ekonomist: Svet u 2017" i dodao da će i građani osetiti konkretan boljitak.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Situacija u svetu je komplikovana, kompeksana i u političkom i u ekonomskom smislu. Situacija u Srbiji je komplikovana, ali sa boljom perspektivom i lepšim izgledima", rekao je predsednik vlade na skupu u zdanju Skupštine Srbije.

On je govorio o uticaju političkih i ekonomskih prilika u svetu na naš dalji razvoj, a u tom je kontekstu naveo kako je jedan, naizgled mali, detalj od uticaja na prilike kod nas. Američki je FED naime upravo povećao za jedan odsto referentnu kamatnu stopu, dolar je ojačao i naš dug se istog trenutka povećao za 80 miliona evra."

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Jedna sitnica, koja je rezultat bržeg rasta američke privrede i koja je stvar za njih jako dobra, u našim se bilansima pokazala kao uvećanje obaveze", primetio je Vučić, ali i dodao da smo mi na dobrom putu, sigurnijem nego mnoge druge zemlje.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pitanje je jedino možemo li da održimo ozbiljnost, možemo li da se ponašamo odgovorno, a, u protivnom, bitku ćemo da izgubimo, kao bezbroj puta do sada."Ako budemo dovoljno odogvorni i pametni uveren sam da ćemo u tome da uspemo", rekao je premijer.

"Neke lokalne samouprave ne rade bašš niššta na promenama"Naš cilj je da smanjujemo i dalje deficit u budžetu, što je moguće kad imate uređene finansije i disciplinovanu vladu, rekao je danas premijer Aleksnadar Vučić i primetio da ne može da kaže i da su sve lokalne samouprave disciplinovane.

"Neke ne rade baš ništa na promenama", ocenio je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara u pauzi konferncije "Ekonomist, svet u 2017".Kako je rekao, moguće je da decifit u budžetu ove godine uopšte nećemo imati, uprkos tome što nikad do sada nismo trošili toliko novca u decembru kao ovog decembra.Dodao je da smo svih 105 miliona evra isplatili Rusima, što takođe ulazi u ovogodišnji deficit, zatim da smo destine miliona evra izdvojili za opremu i naoružanje, ali da ni s tim nećemo uspeti da imamo deficit u budžetu, pa ni uz istovremeno vraćanje kamata najvećih u srpskoj istoriji

."Najteže kredite smo zamenili onima s nižom kamatnom stopom, banke koje to nisu htele da prihvate, njima smo isplatili dugove u celini, a sada ono što nam je ostalo da vraćamo vraćaćemo s kamatom od tri odsto", naveo je premijer.Takođe, dodao je, sve smo zajmove stavili "iznad crte", i MMF je to pozdravio, a jutros se, kako je rekao, upravo iz MMF stiglo da jedinu primedbu imaju na Srbijagas."Tako da očekujemo, jer sve smo drugo otlkonili, da ćemo reviziju proći uspešno", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track