JOVANOVIĆ: Odluka MMF potvrda ispravne ekonomske orijentacije Srbije
Foto: Aleksandar Jovanović

Lider LDP-a

JOVANOVIĆ: Odluka MMF potvrda ispravne ekonomske orijentacije Srbije

InfoBiz -

Predsednik Liberalno demokratske parije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da odluka Borda direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da usvoji šestu reviziju aranžmana sa Srbijom, potvrda ispravnosti ekonomske orijentacije Srbije i prilika da se društvo dalje transformiše.

"Takav rezultat je, pre svega, mera žrtve i odricanja miliona građana koji su stegli kaiš, usled smanjenih plata i penzija, kao i privatnog sektora koji je povećao svoju konkurentnost na tržištu i samim tim i izvozne kapacitete. Ti pokazatelji su omogućili fiskalnu stabilnost u Srbiji i rast bruto društvenog proizvoda", naveo je Jovanović u saopštenju.

On smatra da odluka MMF-a obavezuje Vladu Srbije da uradi više na transformaciji sistema javnih preduzeća, ali i drugih velikih sistema, pre svega zdravstvenog, penzionog i bezbednosnog, jer su oni neodrživi u ovakvom obliku i predstavljaju ekonomsku opasnost po celo društvo.

"Takođe, potrebne su i konkretne mere za pomoć privrede, kako bi njen rast pratio finansijsku konsolidaciju koja je napravljena", ukazao je lider LDP-a. Jovanović je ocenio i da se isto tako mora raditi na tome da se politička klima u samoj Srbiji stabilizuje, poprave narušeni odnosi u regionu i odlučnije krene u integracije sa zemljama Evropske unije.

"To su politički preduslovi koji su temelj daljih ekonomskih reformi i svako lutanje na spoljnopolitičkom planu negativno će se odraziti na reforme i opštu finansijsku situaciju", zaključio je čelnik LDP-a.

Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je juče pozitivnu ocenu šeste revizije aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom i ocenio da srpska ekonomija nastavlja da jača, da je postignut značajan napredak u fiskalnoj konsolidaciji i u poboljšanju uslova za poslovanje.

Uspešnim završetkom šeste revizije Srbiji je stavljeno na raspolaganje oko 850 miliona evra u okviru trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnost ugovorenog februara 2015. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track