VUČIĆ U EMS: Srbija u sferi elektroenergetike želi da širi svoj uticaj i moć
Foto: Marina Lopičić

Elektromreža donirala 5 miliona dinara Fondu za lečenje u inostranstvu

VUČIĆ U EMS: Srbija u sferi elektroenergetike želi da širi svoj uticaj i moć

InfoBiz -

BEOGRAD - Srbija u sferi elektroenergetike želi da širi svoj uticaj i moć. Ništa nismo prodali, ništa nismo dali, EMS se širi - rekao je premijer Aleksandar Vučić naglašavajući da je zadovoljan poslovanjem kompanije Elektromreža Srbije, koju je danas obišao.

1 / 4 Foto: Marina Lopičić

Vučić je izjavio da je zadovoljan načinom na koji su Elektromreže Srbije poslovale u prethodne tri - četiri godine, ističući da su to i najbolje godine za to preduzeće i istakao da je za njega važno što su postignuti veliki infrastrukturni rezultati, ali da je još važnije koliko je novca EMS uplatio u budžet Srbije, a da istovremeno nije ostao na "prosjačkom štapu", već finansijski veoma "dobro i črvrsto stoji". On je istakao da je veoma dobro i što je dalekovod prebačen preko Dunava od Starčeva do Ritopeka i Vinče.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

VUČIĆ UZVRATIO RUŽIĆU: Svi vole da glume nacionalne heroje, umesto da rade svoj posao

O kupovini migova 29

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da je Srbija za mir i neutralnost dodajući i da se pregovara o kupovini migova -29. On je dodao i da su u bliskoj borbi to najbolji avioni na svetu, a da ćemo ih onda imati ukupno 10 u zaštiti srpskog neba.

- Veoma smo zahvalni ruskoj strani na ceni bitno manjoj od tržišne - rekao je Vučić dodajući da posle godina i decenija umesto da nešto uništavamo i urušavamo mi ulažemo i gradimo i to zahvaljujući građanima.

- Srbija nikada i nikome neće više biti laka meta. Ničije nećemo, hoćemo samo da zaštitimo svoj suverenitet da budemo svoj na svome - dodao je on podsetivši i na Titovu krilaticu "tuđe nećemo, svoje ne damo".

BONUS VIDEO: Pogledajte, premijer o mraku i kučićima lutalicama

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

O smenama u javnim preduzećima

Rekavši da je zadovoljan poslovanjem EMS, Vučić je na insistiranje novinara kada će i u kojim javnim preduzećima biti smena, rekao da će ih biti i da će o tome biti rešeno na sednici vlade. Podsetivši ga da je prva naredna sednica već u četvrtak kao i da je obećao da će do Nove godine biti rečeno u kojim će javnim preduzećima biti smena zbog lošeg poslovanja, premijer je uz smeh dodao da jedini čovek koji je stopostotno prisustvao sednicama vlade, te da je bio na svih 30 od dosadašnjih 30.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Srećna slava Sveti Nikola i anegdota o Stojadinoviću i Ribentropu

Završavajući konferenciju, predsednik vlade je svima koji danas slave Nikoljdan poželeo srećnu slavu, a u toku konferencije rekao je da može malo i da se našali, te ispričao anegdotu o ministru finansija i premijeru Kraljevine Jugoslavije Milanu Stojadinoviću i šefu diplomatije nemačkog Trećeg rajha Otu fon Ribentropu, koji je Stojadinoviću ponudio "mercedes" na poklon, a ovaj mu odgovorio da mu je zabranjeno da prima poklone. Na to mu je Fon Ribentrop rekao da će mu "mercedes" onda dati za jednu rajhsmarku, na šta mu je lukavi Stojadinović odgovorio: "Date mi onda dva za dve marke."

5 miliona za lečenje dece i mladih u inostranstvu

Vučić je komentarišući donaciju EMS rekao da je to lep vid saradnje jednog javnog preduzeća za dobrobit naše dece. Inače, kompanija Elektromreža Srbije (EMS) doniraće pet miliona dinara Budžetskom fondu za lečenje u inostranstvu, a to je predviđeno ugovorom o donaciji koji su danas, u prostorijama EMS, potpisali ministar zdravlja Zlatibor Lončar i generalni direktor EMS Nikola Petrović, u prisustvu premijera Aleksandra Vučića.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Prilikom dodeljivanja sredstava iz Fonda prioritet imaju deca i i mladi, koje nije moguće lečiti u Srbiji, a sredstva se mogu dodeliti i za ustanovljavanje dijagnoze kod dece uzrasta do 18 godina, slanjem na dijagnostiku uzoraka ili pacijenta, ako u Srbiji nije moguće ustanoviti dijagnozu.Mnistarstvo zdravlja osnovalo je ranije Budžetski fond kako bi obezbedilo dodatna sredstva za lečenje oboljenja, stanja ili povreda i lečenje obolelih od određenih vrsta retkih bolesti koje su izlečive, a koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji i za koje RFZO ne može da obezbedi dovoljno sredstava.Najčešća oboljenja zbog kojih je odobravano lečenje u inostranim centrima uključivala su cerebralnu paralizu, teška oboljenja krvnih sudova mozga, hemato-onkološka oboljenja, bolesti lokomotornog sistema i stečena oboljenja očiju, mahom kod prevremeno rođene dece.

Deset puta više dece se leči u inostranstvu nego ranije

Danas lečimo u inostranstvu deset puta više dece nego pre tri godine, rekao je Aleksandar Vučić, zahvalivši Elektromrežama Srbije na donaciji vrednoj pet miliona dinara, koju je ta kompanija dodelila fondu za lečenje u inostranstvu."Ono što je veoma važno za današnju akciju je da istaknem da je to deset puta više dece na lečenju u inostranstvu nego pre tri godine, ne deset odsto više, već 10 puta više. Zato neću da trpim kritike na račun države od onih koji nikad ništa nisu uradili, a drže pridike", rekao je Vučić dodajući da je dobro što taj novac i višak profita Elektromreže troše na taj način.Kako je primetio, nadao se i čekivao i nešto više od takve firme, ali, dodao je, valjda će to biti naredne godine.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Vučić: U zdravstvo ulažemo više nego prethodnih decenija

Vučić je izjavio da se u srpsko zdravstvo trenutno ulaže više novca, nego što je to rađeno decenijama unazad i konstatovao da Srbija danas i ona od ranije "nisu iste zemlje". Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara ima li novca za izgradnju dodatne zgrade Univerzitetske dečije klinike, takozvane "Tiršove 2", rekao da novca ima i da se o tome vode razgovori sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulganjima.Premijer je podsetio da je Vlada Srbije poslednjih godina ulagala u nabavku gama noža, različitih akceleratora i skenera, vozila hitne pomoći, renoviranje objekata... "Otvaramo izvanredan Klinički centar u Nišu, krajem marta, a najkasnije početkom aprila. Biće to remek delo za srpsko zdravstvo. Biće i ubrzana procedura za Klinički centar Beograd, Novi Sad i Kragujevac", najavio je Vučić.

(EPK/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track