Američka privredna komora i NALED

KURIR TV PALATA SRBIJA KONFERENCIJA O SIVOJ EKONOMIJI: Kako vratiti milijardu evra u legalne tokove?

InfoBiz -

Oko 30 odsto BDP-a Srbije uzima nelojalna konkurencija, upozoreno je danas na konferenciji Američke privredne komore i NALED-a posvećenoj borbi protiv sive ekonomije.

Kako vratiti više od milijardu evra u legalne tokove i smanjiti obim sive ekonomije na nivo od 26,7 odsto, što je slučaj sa zemljama centralne i istočne Evrope, pitanje je od prvorazrednog značaja i za vladu, u svetlu stvaranja bolje investicione klime, ali i za privredu, koja ne želi da toleriše nelojalnu konkurenciju.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Amcaham i NALED stoga podržavaju odluku Vlade da 2017. i 2018. budu proglašene godinama borbe protiv sive ekonomije, jer je to izuzetno značajno za poboljšanje poslovne klime u zemlji, poručili su predstavnici tih orgnizacija Zoran Petrović i Aleksandar Ružević.

Brnabić: Godine 2017. i 2018. biće godine borbe protiv sive ekonomije

Ministarka državne uprave i lokalne samuprave Ana Brnabić izjavila je danas da je prioritet Vlade Srbije borba protiv sive ekonomije i da će zbog toga 2017. i 2018. biti godine borbe protiv sive ekonomije.Dodala je da 1. januara 2017. počinje kampanja "Godina borbe protiv sive ekonomije", a tada počinje i sakupljanje fiskalnih računa za nagradu igru.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Glavna nagrada, stan u Beogradu, biće dodeljena 2. aprila i ministarka do tada očekuje i prve rezultate kampanje suzbijanja sive ekonomije. "Nagradna igra je važna samo kao metod i motivacija da se ljudi uključe u kampanju. Kampanja je važna jer je cilj da se ljudima objasni važnost plaćanja poreza i sakupljanja računa. Ne postoji dovoljna svest o tome", rekla je Brnabić na konferenciji "Izlaz iz sive ekonomije", koju su priredili NALED i AmCham.

SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE: Početnici u biznisu bez poreza godinu dana

Petrović, koji je predsedik UO Amćam i predsednik IO Rajfajzen banke, rekao je na otvaranju godišnje konferencija "Izlaz iz sive ekonomije", da Amćam već 15 godina aktivno učestvuje u izgradnji poslovnog ambijenta u Srbiji.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

“Zalažemo se za predvidivost, transparentnost, pravnu sigurnost i iste uslove poslovanja”, naglasio je Petrović.

On je kazao da je Amćam osnovao odbor za borbu protiv sive ekonomije.

ŠVERC ROBE UBIJA LEGALNU PRIVREDU: Siva ekonomija izazovi i rešenja!

Možemo da budemo umereno zadovoljno postignutim rezultatima. Veliki broj kanala je presečen, u saradnji nadležnih državnih organa”, naveo je Petrović.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je naglasio da borba proitv sive ekonomije treba da ostane prioritet za poboljšanje poslovne klime, kao i da istraživanja pokazuju da je nedovoljna efikasnost pravosuđa jedna od glavnih pretpostavki za uspešnu borbu protiv sive ekonomije.

SKUPLJAJTE RAČUNE, ČEKA VAS STAN U BEOGRADU: Vučić najavio nagradnu igru, evo šta treba da uradite

Uvereni smo da je efikasnija saradnja inspekcija, carine, policije i drugih organa sa tužilaštvom i sudovima neizostavna karika održivog sistema za borbu protiv sive ekonomije”, kazao je Petrović.

On je naglasio da nacionalni program za borbu protiv sive ekonomije treba svi sa pažnjom da implementiramo i da od vlade očekuje sistemski pristup i doslednost onoga što je dogvoreno.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Cclan UP NALED-a i generalni direktor Koka Kole Helenik Ružević je rekao da mu je veoma drago što država prepoznaje kapacitete i doprnos organizacija kao što su Amćam i NALED.

“Oko 30 odsto BDP-a Srbije uzima nelojalna konkurencija”, istakao je Ružević.

VUČIĆ O SIVOJ EKONOMIJI: Hoćete auto-put do Grčke, platite porez, to je rodoljublje

On je podsetio da je vlada uz podršku NALED-a još 2014. godine uspostavila koordinaciono telo za sivu ekonomiju i uključila privredu u izradu nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

NALED, istakao je, stoga snažno podržava odluku Vladu Srbije da 2017. i 2018. gudu proglašene godinama borbe proitiv sive ekonomije i organizovanje nagradne igre sa fiskalnom računima.

NOVA OVLAŠĆENJA INSPEKCIJSKIH SLUŽBI: Nelegalne gazde od sada love i po stanovima

NALED očekuje da se sprovedu prioritetne mere, kao što je uvođenje javnog registra neporeskih nemeta, smanjenje poreskog i administrativnog namata privrede, uvođenje podsticaja i drugo.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Konferencija se održava u organizaciji Američke privredne komore i NALED-a, pod pokroviteljstvom Vlade Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja