EPS DISTRIBUCIJA KAŽNJENA SA 330 MILIONA: Optuženi ua uloupotrebu dominantnog položaja
Foto: Thinkstock

Odluka Komisije za zaštitu konkurencije

EPS DISTRIBUCIJA KAŽNJENA SA 330 MILIONA: Optuženi ua uloupotrebu dominantnog položaja

InfoBiz -

BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije danas je objavila da je utvrdila da je EPS Distribucija iz Beograda, kao jedini operator na tržištu distribucije električne energije Srbije, zloupotrebila dominantan položaj i tom preduzeću izrekla kaznu od 330 miliona dinara.

Iz EPS Distribucije su saopštili da je njihovo poslovanje isključivo u skladu sa zakonima, u interesu potrošača i privrede.To preduzeće je dužno da izjednači uslove poslovanja na tržištu. Komisija je utvrdila da je EPS Distribucija svoj dominantan položaj zloupotrebila tako što je pojedine komercijalne snabdevače električnom energijom, a posebno EPS Snabdevanje, stavilo u povoljniji položaj u odnosu na druge konkurente.

Takvo ponašanje je, kako je obrazložila Komisija, između ostalog i posledica netransparentne poslovne politike EPS Distribucije.

Foto: Shutterstcok
Foto: Shutterstcok

EPS Distribucija je prilikom ugovaranja pristupa sistemu za distribuciju električne energije nametala obavezu deponovanja sredstava obezbeđenja svim komercijalnim snabdevačima, osim EPS Snabdevanju. Istovremeno, EPS Distribucija je pravila razliku u utvrđivanju iznosa sredstava obezbeđenja, jer je za neke korisnike sistema iznos računat na bazi mesečne, a za druge na bazi tromesečne vrednosti pružene usluge.

"Gotovo svi komercijalni snabdevači električnom energijom mogli su da deponuju sredstava obezbeđenja samo u jednoj poslovnoj banci, po izboru EPS Distribucije. EPS Snabdevanje imalo je, u kraćem vremenskom periodu, značajno duži rok za plaćanje dospelih obaveza, u odnosu na sve ostale komercijalne snabdevače", navela je Komisija.

Foto:: Thinkstock
Foto:: Thinkstock

Posledica takvog postupanja EPS Distribucije je, kako je istaknuto, povećanje cene električne energije kojom komercijalni snabdevači snabdevaju krajnje potrošače.

EPS Distribucija:Postupamo po zakonu, kazna nerealno visoka. Nikada nećemo biti u službi bilo čijih tajkunskih interesa

Iz EPS Distribucije saopšteno je, međutim, da je upravo u cilju izjednačavanja uslova za pristup distributivnom sistemu svih korisnika sistema još 27. jula uputila dopis JP "Elektroprivreda Srbije", kao snabdevaču, da zaključi ugovor o pristupu sistemu, koji je JP EPS i potpisao.

Pet dana nakon toga Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv "EPS Distribucija".

"Apsolutno je netačan navod Komisije da sve navedene radnje za posledicu imaju povećanje cene koštanja električne energije kojom komercijalni snabdevači snabdevaju krajnje potrošače", ukazuju iz EPS Distribucije.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U slučaju da je "EPS Distribucija" raskinula postojeće ugovore sa "EPS Snabdevanjem", posledice bi bile da bi skoro svi korisnici budžeta, bolnice, porodilišta, škole, vrtići, u skladu sa zakonom, bili prebačeni u režim rezervnog snabdevanja, što bi u praksi značilo da bi plaćali oko 50 odsto skuplju električnu energiju.

"EPS Distribucija nikada neće biti u službi bilo čijih tajkunskih interesa, već će uvek i isključivo raditi u službi interesa svoje države", poručuju iz tog preduzeća.

Takođe navode da je izrečena kazna nepravedna i nerealno visoka, ali da je dobro što ide u budžet Republike Srbije.

"Isključivo iz tog razloga, "EPS Distribucija" neće podneti tužbu nadležnom sudu, već će postupiti po rešenju komisije i navedena sredstva uplatiti u budžet Republike Srbije", ističe se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track