NAPUNILI HOTELE U SRBIJI: Stranci nam za doček ostavljaju 24 miliona evra
Foto: Dragana Udovičić

Dobra poseta

NAPUNILI HOTELE U SRBIJI: Stranci nam za doček ostavljaju 24 miliona evra

InfoBiz -

Za Novu godinu nam stiže 80.000 turista, najviše Bugara, Grka i Slovenaca, koji će tokom provoda u našoj zemlji ostaviti do 100 evra dnevno

Atmosfera dočeka Nove godine u Srbiji najviše se, izgleda, sviđa Bugarima, Grcima i Slovencima, koji čine većinu od oko 80.000 turista koji su i ove godine odlučili da najluđu noć provedu u našoj zemlji.Najviše njih stići će u Beograd, gde je 98 odsto hotela već popunjeno, dok u unutrašnjosti najveće interesovanje vlada za Kopaonik, Zlatibor i banje. Svi gosti će u proseku ostati po tri noći i potrošiti između 70 i 100 evra dnevno, pa će od njihove posete Srbija zaraditi između 17 i 24 miliona evra.Sve popunjeno- U centru Beograda i na Novom Beogradu popunjenost hotela za Novu godinu je 98 odsto, dok je na periferiji rezervisano 90 odsto kapaciteta. U unutrašnjosti zemlje popunjeno je 80 odsto kapaciteta, dok su hoteli na Kopaoniku, Zlatiboru i u banjama popunjeni preko 90 odsto. Najviše gostiju dolazi iz Bugarske, Grčke i Slovenije, ali i iz Hrvatske, odakle stižu uglavnom Srbi. Iz Evrope dolazi oko pet odsto gostiju koji spavaju u hotelima - kaže Georgi Genov, predsednik Udruženja hotelijera i restoratera Srbije „Hores“.Za srpsku prestonicu vlada najveće interesovanje i tu će u hotelima spavati oko 8.500 ljudi, dok će u celoj Srbiji za novogodišnje praznike boraviti oko 80.000 turista.Restorani i šoping- U Beogradu će i u privatnom smeštaju boraviti oko 8.000 turista, koji će smeštaj plaćati od 10 do 50 evra, zavisno od lokacije i da li iznajmljuju sobu ili apartman. Zajedno s troškovima prenoćišta oni će na restorane, taksi i šoping dnevno trošiti 70 do 100 evra - ističe Genov.

JutaARANŽMANI OD 30 DO 80 EVRAAleksandar Seničić, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Juta, ističe da je prosečna cena novogodišnjih paket aranžmana u našim hotelima između 30 i 60 evra po osobi:- Ti paketi uključuju prenoćište s doručkom i reprizu dočeka bez pića. Doček se u većini hotela naplaćuje dodatno 3.000 do 10.000 dinara po osobi. Ako je u aranžman uključena i svečana novogodišnja večera, cena paketa je između 50 i 80 evra po osobi po danu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track