Oporavak profitabilnosti banaka u Srbiji

Analitičari Rajfajzen banke

Oporavak profitabilnosti banaka u Srbiji

InfoBiz -
Stopa povraćaja uloženog kapitala tokom prvih devet meseci 2011. godine u Srbiji porasla je na 6,5 odsto, u poređenju sa 5,9 odsto u istom periodu 2010.

BEČ - Profitabilnost bankarskog sektora u Srbiji u 2011. godini ostala je značajno ispod pretkriznog nivoa uprkos započetom oporavku, ocenili su danas analitičari Rajfajzen banke.

Kako su naveli, stopa povraćaja uloženog kapitala tokom prvih devet meseci 2011. godine u Srbiji porasla je na 6,5 odsto, u poređenju sa 5,9 odsto u istom periodu 2010, ali je skoro prepolovljena u poređenju sa stopom pre krize, kada je dostigla vrh od 12 odsto.

Prema godišnjem Izveštaja o bankarskom sektoru u srednjoj i istočnoj Evropi austrijske bankarske grupe Rajfajzen, zbog pogoršavanja ekonomske situacije i rastućih problematičnih kredita koji su u trećem kvartalu 2011. iznosili 18,8 odsto, banke su počele da pooštravaju kriterijume kreditiranja.

To se posebno odnosi na kreditiranje privrede, gde su problematični krediti prilično iznad tržišnog proseka, navodi se u izveštaju i dodaje da je zbog toga u 2011. godini rast kreditiranja privrede ostao slab sa godišnjim porastom od 4,8 odsto, a banke su se usmerile na kreditiranje stanovništva (rast od 15 odsto).

Problematični krediti u segmentu kreditiranja stanovništva počeli su da se stabilizuju na 9,5 odsto u trećem kvartalu 2011. godine.

Analitičari su istaki da je i pored visokog nivoa problematičnih kredita, racio pokrivenosti solidan i iznosi 44,7 odsto po Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja, dok su ukupne obračunate rezerve za procenjene bilansne gubitke na 140 odsto.

Ukupno, adekvatnost kapitala bankarskog sektora u Srbiji ostala je na solidnom nivou od 19,7 odsto u trećem kvartalu 2011. godine i značajno je iznad propisanog minimuma od 12 procenata, naveli su u Rajfajzen grupi.

Kako su istakli analitičari, prosečna stopa povraćaja uloženog kapitala u srednjoj i istočnoj Evropi porasla je na 12,8 odsto u 2011. godini, sa 10,4 odsto koliko je iznosila u 2010. godini.

Sve veća profitabilnost u ukupnom bankarskom sektoru srednje i istočne Evrope jasno je podržana stabilizacijom problematičnih kredita, ocenili su analitičari Rajfajzen banke i dodali da je su po profitabilnosti najatraktivniji bili bankarski sektori Rusije, Poljske i Češke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track