PRIVREDNICI STRAHUJU OD ZIME: Dnevni gubici zbog ledom okovanih reka oko 50 hiljada evra
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Debeli minus

PRIVREDNICI STRAHUJU OD ZIME: Dnevni gubici zbog ledom okovanih reka oko 50 hiljada evra

InfoBiz -

BEOGRAD - Obustava rečnog saobraćaja zbog ledenog talasa srpskoj ekonomiji nanosi veliku štetu. Procene su da se na dnevnom nivou izgubi oko 50 hiljada evra. Led koji je okovao Dunav mogao bi skupo da košta izvoznike žita i uvoznike nafte.

...Oko 390 hiljada tona žita u vrednosti od oko 70 miliona evra čeka na isporuku, a proizvođači strahuju da bi im proudžetak hladnog talasa mogao naneti velike gubitke.

Hladno vreme je osim temperature u debeli minus oteralo i srpsku ekonomiju. Zbog ledenog talasa ozbiljno se tresu proizvođači žita, jer njihova roba iz skladišta ne može dalje.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

"Postoji realna opasnost da, ako ovo stanje potraje, naši kupci izađu iz svojih ugovora, a mi ostanemo sa neprodatom robom. Ako ne prodamo robu, to će biti katastrofalno za naše proizviđače", kaže Vukosav Savković iz Udruženja žita Srbije.

Neizvezeno žito znači višak na domaćem tržištu. Proizvođače to ne veseli, jer višak robe znači i niža cena.

"Svako će raditi kalkulaciju alternativnog transporta sa cenom koju imaju dogovrenu u Konstanci. Barže su najjeftiniji vid transporta. Može se desiti da odustanu od drugih vidova transposta ako im ne odgovara cena, a mogu potražiti i neka druga tržišta", veli Aleksandar Bogunović, zamenik direktora sektora poljoprivrede PKS.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Velike probleme imaju izvoznici, a muku muče i uvoznici. Trgovci naftnim derivatima sebe smatraju najvećom žrtvom ledenog talasa, jer gotovo 100 odsto uvezenog goriva dolazi preko Dunava.

Kurir TV: Ledolomac "Greben" spasao Đerdap!

"Vanredno stanje na tržištu trenutno ne vlada, ali vlada u naftnim kompanijama koje traže sve moguće načine za sigurno snabdevanje gorivom. Kada se traže alternativni vidovi transporta onda je to daleko skuplje nego rečni transport", naglasio je Tomislav Mićović, predsednik Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Ukoliko bi ledeno stanje potrajalo, snabdevanje naftom bi bilo još više otežano, a moglo bi da utiče i na rast cene goriva. Za sada i izvoznici i uvoznici sve nade polažu u ledolomce i što skorije temperature u plusu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track