OSNIVANJE ZAJEDNIČKIH KOMPANIJA Vučić u Minsku: Srbiji su u Belorusiji širom otvorena vrata!
Foto: Vlada Srbije

Doprinos većoj trgovinskoj saradnji

OSNIVANJE ZAJEDNIČKIH KOMPANIJA Vučić u Minsku: Srbiji su u Belorusiji širom otvorena vrata!

InfoBiz -

MINSK - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas u Minsku da dobri i prijateljski odnosi Srbije i Belorusije treba da doprinesu većoj trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, te da su obe zemlje zainteresovane za osnivanje zajedničkih kompanija.

Vučić je novinarima posle sastanka sa premijerom Belorusije, rekao da je Belorusija izrazito prijateljska zemlja, sa kojom Srbija nema nikakvih političkih problema, ali da ekonomska saradnja može biti mnogo bolja, te naglasio da su Srbiji u Belorusiji širom otvorena vrata.

SVEČANI DOČEK U MINSKU: Vučić počeo posetu Belorusiji

Uvećanje ekonomske i trgovinske razmene u 2016. godini nije bilo moguće zbog cene nafte, pada rublje i problema sa kojima su se Rusija i Belorusija sočavale, ali će zato sada biti intenzivirani napori da se to postigne u 2017. godini, rekao je Vučić.

Navodeći da Srbija više uvozi nego što izvozi u Belorusiju, Vučić je rekao da može da se poveća izvoz poljoprivrednih prerađevina, nameštaja, gotovih industrijskih proizvoda...

"Ne možemo sa svim zemljama da imamo suficit, ali nama je važno da imamo suficit sa zemljama u regionu, sa Makedonijom, BiH, Hrvatskom, Crnom Gorom...", naveo je Vučić.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Premijer je rekao da su i Srbija i Belorusija zainteresovane za osnivanje zajedničkih kompanija, koje bi proizvodile municiju ili oružja za treća tržišta, te liftove za domaće potrebe, s tim što bi se deo komponenti proizvodio u Srbiji, a deo u Belorusiji.

VUČIĆ U MINSKU SA PREDSEDNIKOM BELORUSKE SKUPŠTINE: Razgovor o značaju saradnje dva parlamenta

Takođe, Belorusi žele da učestvuju u privatizaciji pojedinih kompanija, poput fabrike "Petar Drapšin", rekao je Vučić i dodao da i u Belorusiji posluje devet srpskih kompanija koje dobro rade.

Kad je reč o vojnotehničkoj saradnji, počeli su razgovori o nabavci dodatnog oruđa i oružja za Vojsku Srbije, pre svega za zaštitu neba, ali i o potencijalnoj nabavci lovaca i protivavionskog oružja i oruđa po najpovoljnijim uslovima.

"Bilo je razgovora i o nabavci veoma moćnih sistema za odbranu vazdušnog prostora, ali ne bih o tome da govorim pre razgovora sa Lukašenkom", rekao je Vučić novinarima.

VUČIĆ U BELORUSIJI: Srbija je otvorena za saradnju u svim oblastima

Vučić je naveo i da će ove godine u Srbiju doći premijer i predsednik Belorusije Andrej Kobjakov i Aleksandar Lukašenko, što će značiti dodatno unapređenje saradnje.

Premijer je podsetio da je danas potpisano više sporazuma iz različitih oblasti, između ostalog o turizmu, zdravstvu, sportu, te da je usvojena i "mapa puta" za ekonomsku saradnju u 2017. i 2018. godini.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

"Mapa puta znači da smo predvideli korake i aktivnosti u 2017. godini i toga ćemo se držati. Posete zvaničnika Belorusije ubrzaće saradnju, da bolje, čvršće i odlučnije radimo na njenom unapređenju i uvećanju trgovinske razmene", naveo je Vučić.

Premijer je rekao i da će Srbija uvek podržavati Belorusiju, te da je za nas veoma važno to što Belorusija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i pruža podršku u međunarodnim organizacijama.

On je naveo da dobri politički odnosi mogu da utiču i na poboljšanje ekonomske saradnje i privuku beloruske investicije u Srbiju i srpske u Belorusiju.

Foto: Fonet/TV
Foto: Fonet/TV

Dodao da je da je naišao na izvanredno gostoprimstvo u Belorusiji i da su Srbiji u toj zemlji širom otvorena vrata, što i naši privrednici mogu da iskoriste.

"To što su jednog premijera male zemlje kao što je Srbija dočekali sa 50 ili 100 bilborda dobrodošlice, zastavama na svakom koraku, to govori o prijateljstvu koje uživamo i koje možemo da iskoristimo", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track