Čadež: Cumtobel šansa za Niš da ponovo stvara inovacije
Foto: Marina Lopičić

austrijski proizvođač rasvetnih sistema

Čadež: Cumtobel šansa za Niš da ponovo stvara inovacije

InfoBiz -

RIJAD - Dolazak austrijskog proizvođača rasvetnih sistema, kompanije Cumtobel u Srbiju je šansa za Niš i taj region da se ponovo vrati stvaranju inovativne tehnologije, ocenio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež, koji je deo političko-privredne delegacije Srbije i BiH u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Saudijskoj Arabiji, naveo je da je to značajno jer se ne radi samo o običnoj investiciji i običnoj zgradi fabrike, već o visokoj tehnologiji, razmeni znanja, saradnji sa Univerzitetom u Nišu, "koji jeste nekad bio centar elektronike".

"Niš ima tu tradiciju i čini mi se da je ovo šansa za taj grad i region da se polako vraća na ono što je nekada umeo jako dobro da radi, a to je da stvara inovativnu tehnologiju i dobre stvari", kazao je Čadež.

On je rekao i da sama investicija i odluka te vodeće kompanije u svetu u inovacijama kada su sistemi rasvete u pitanju nije došla preko noći, već da je to građeno korak po korak.Čadež je kazao i da se seća se prvi put premijer Srbije Aleksandar Vučić upoznao sa direktorom Cumtobela Ulrihom Šumaherom pre godinu dana i četiri meseca.

"Započeli smo tako što smo od kompanije dobili šansu da zajedno pozovemo mlade inženjere i projektante da rade za Cumtobelov projektni dizajn centar koji su prošle godine prebacili iz Poljske u Srbiju i ti mladi ljudi su očigledno poslali jasnu poruku i signal austrijskom investitoru da Srbija jeste dobro mesto za njih", rekao je on.

Čadež je dodao i da je onda Cumtobel hteo da vidi da li srpski proizvođači imaju potencijal da budu njihovi dobavljači i ocenio da se ceo taj trud sigurno isplatio.Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obratio se ranije danas Nišlijama povodom dolaska jednog od najboljih proizvođača inovativnih rasvetnih sistema, austrijske kompanije "Cumtobel" u Srbiju.

"Kao predsednik Vlade Srbije, danas sam posebno srećan, naročito zbog onoga što sam obećao prilikom sedmodnevnog boravka u Nišu, a to je da jedan od najboljih proizvođača inovativnih rasvetnih sistema, austrijska kompanija 'Cumtobel', definitivno dolazi u Srbiju.

Ovo je 27. januara potvrdio Nadzorni odbor kompanije, a svetski mediji, poput 'Rojtersa' i 'Blumberga', objavili su ovu odluku na svojim servisima" naveo je Vučić u pismu.

Na dolasku ove kompanije radili smo dugo i predano i danas moram da budem radostan jer se ova kompanija, koju svi zovu još i "Mercedes u svetu najnovijih tehnologija rasvete", odlučila da svoju novu veliku fabriku izgradi u Nišu i u ovaj izuzetno važan srpski centar investira 30 miliona evra, dodao je premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track