MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: Žeželjev most do kraja 2017, gradiće se i brzi put do Zrenjanina
Foto: Dragana Udovičić

Projektna dokumentacija za gradnju dve brze saobraćajnice

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: Žeželjev most do kraja 2017, gradiće se i brzi put do Zrenjanina

InfoBiz -

NOVI SAD - Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će zajedno sa Vladom Vojvodine biti napravljena projektna dokumentacija za gradnju dve brze saobraćajnice - od Novog Sada do Zrenjanina i od Zrenjanina do Borče u Beogradu.

Mihajlović je posle razgovora sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem, rekla i da bi radovi na izgrađi Fruškogorskog koridora od Rume do Novog Sada mogli da krenu već početkom 2018.Posle razgovora o realizaciji infrastukturnih projekata u Vojvodini, Mirović je najavio da bi radovi na gradnji Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu trebalo da budu završeni do kraja 2017. godine.

"Ne postoji projekat koji nismo zajedno izvukli i pokrenuli, Ministarstvo i nova pokrajinska vlada", rekla je Mihajlović novinarima.Ona je kazala da je ubrzana gradnja Žeželjevog mosta i da je pokrenuta gradnja Ipsilon kraka Koridora 10 od Subotice do Kelebije."Imamo dobru saradnja i to je dobitna kombinacija", naglasila je Mihajlović.Ona je rekla da je sa Mirovićem razgovrala o projektima u putnoj i železničkoj infrastrukturi u Vojvodini, čija je ukupna vrednost 1,2 milijarde evra, a koje će Vojvodina realizuje ili će realizovati u naredne dve godine.

Ministarka je istakla da je to osnov da Vojvodina ponovo bude najrazvijenija u zemlji, kao što je nekada bila.Ona je rekla da će u narednih desetak dana biti potpisan protokol za realizaciju projekta dve brze saobraćajnice, od Novog Sada do Zrenjanina i od Zrenjanina do Beograda.Prema njenim rečima, procena je da vrednost projektno - tehničke dokumentacije za dve saobraćajnice iznosi oko 3,5 miliona evra, a Pokrajinska vlada će delom učestvovati u finansiranju.

Kada je reč o Fruškogorskom koridoru, na delu za koji je završena dokumentacija kreće se sa eksproprijacijom zemljišta."Možemo da govorimo o početku radova već pocetkom 2018. godine", navela je Mihajlović.Ona je rekla da je sa Mirovićem razgovarala i o modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta.Kako je rekla, najveći procenat prevezenih putnika Srbjavoza je na teritoriji Vojvodine, oko 85 odsto i plan je da se taj vid saobraćaja još više razvija.Mirović je rekao da je imao odličan sastanak sa ministarkom Mihjlović i zahvalio joj na angažovanju za pokretanje velikih projekata.

"Konstatovali smo ogroman napredak. Dogovorili smo se da zajednički pristupimo pripremi projektne dokumentacije za brzu saobraćajncu Novog Sada - Zrenjanin i Zrenjanin - Beograd. U narednih njekoliko nedelja ćemo potpisati odgovarajući protokol koji će definisati ko će šta raditi. Želimo da Vojvodina bude potpuno spremna", naveo je on.Mirović je rekao da će se te saobraćajnice graditi posle završetka putnih koridora 10 i 11."Razgovarali smo i o rehabilitacije putnih pravaca, ali i o radovima na završetku Žeželjevog mosta.

Nakon velikog angažovanja Mihajlovićke danas nesmetano teku radovi i kraj 2017, a verovatno i koji mesec pre, može se definisati kao rok za izgradnju", kaže Mirović. On je dodao da je u toku priprema revizije projektno-tehničke dokumentacije za gradnju Sentandrejskog bulevara u Novom Sadu, na ulazu u taj grad.Mirović je dodao da će ministarstvo i Vlada Vojvodine formirati zajednički tim koji će na mesecncom nivou pratiti realizaciju svih projekata u Vojvodini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track