VUČIĆ U PRIVREDNOJ KOMORI: O gluvarenju, kombinaciji i sedenju po kafićima
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Konferencija o dualnom obrazovanju

VUČIĆ U PRIVREDNOJ KOMORI: O gluvarenju, kombinaciji i sedenju po kafićima

InfoBiz -

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić danas je na konferenciji o dualnom obrazovanju u Privrednoj komori Srbije naglasio da se naši mladi kasno uključuju u rad, tako da faktički izgubimo čitav radni vek!

Kao dobar primer naveo je Tehničku školu u Pećincima, koja je čitava unapred zaposlena jer ih je uzeo "Boš".

Obraćajući se na konferenciji u Privrednoj komori, rekao je sledeće:

Foto: Tanjug/Jaroslav Rade Prelić
Foto: Tanjug/Jaroslav Rade Prelić

- Nedostaju nam zavarivači, bravari... Negde smo pomislili da možemo da živimo od kredita... Ako želimo da budemo uspešni, moraćemo da učinimo mnogo u dualnom obrazovanju. Biće tu mnogo otpora, tražiće se velike subvencije - rekao je Vučić dodajući da je ovo za njega veliki dan i zahvalivši se na poseti i učešću državnom sekretaru za obrazovanje, istraživanja i inovacije Švajcarske Konfederacije Mauru del Ambrođu.

Vučić je dodao da Švajcarci decu odmalena uče da rade, oni rade od 15. godine pa u 19. odlučuju hoće li dalje da uče, da rade to isto ili nešto drugo...

Foto: Tanjug/Jaroslav Rade Prelić
Foto: Tanjug/Jaroslav Rade Prelić

- Nema da se sa 25 godina pitaju: Šta radiš? Gluvarim, ne radim ništa! i Šta čekaš? Čekam kombinaciju... To ćete najčešće čuti... Nego sa 15 godina radi kao bravar... I da se u kafić izlazi petkom i subotom, a ne svaki dan po ceo dan...

- Kod nas se pojavila filozofija diplome, a izgubila filozofija rada zbog čega svako ko je stekne smatra da neko treba da mu obezbedi posao", primetio je premijer i dodao da deca u razvijenim zemljama, a posebno u Švajavarskoj gde je sistem dualnog obrazovanja dao najbolje efekte, nalaze u kompanijama posao već sa 15 godina godina, dok u Srbiji i posle diplomiranja ostaju kod roditelja, dokle god hoće.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track