PLAN ZA NAREDNU DECENIJU Antić: Srbija će u zaštitu životne sredine u energetici uložiti MILIJARDU
Foto: Tanjug/rade Prelić

Ministar energetike obišao TENT

PLAN ZA NAREDNU DECENIJU Antić: Srbija će u zaštitu životne sredine u energetici uložiti MILIJARDU

InfoBiz -

OBRENOVAC - Srbija planira da narednih deset godina u projekte zaštite životne sredine u energetici uloži milijardu evra i u tom poslu očekuje podršku Evropske komisije, izjavio je danas ministar energetike Srbije Aleksandar Antić.

Antić je sa zvaničnikom EK Kristijanom Danijelsonom obišao Termoelektranu Nikola Tesla u Obrenovcu.

Antić je zahvalio Danijelsonu za podršku EK u izgradnji gasne interkonekcije sa Bugarskom, a poručio je i da je Srbija ostvarila napredak u ispunjavanju slova za otvaranje poglavlja o energetici.

Prema rečima Antića, Srbija je dosta učinila u restruktiiranju Srbijagasa, a ulaže i u zaštitu životne sredine.

On je istakao da je Elektroprivreda Srbije od 2000. do sada uložila 200 miliona evra za zaštitu životne sredine.

Evropska unija je, prema podacima EPS, za pojedine poslove, kao što su elektrofilteri, prećišćavanje vode, merenje emisije zagađujućih materija i bezbedno odlaganje pepela, izdvojila iz IPA fondova nešto manje od 60 miliona evra.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kao značajan rezultat, Antić je naveo izgradnju elektrofiltera na postrojenjima TENT A u Obrenovcu radi smanjenja emisije štetnih gasova, navodeći da je u planu izgradnja i postrojenja za odsumporavanje, što će koštati 200 miliona evra.

Kao jedan od planova Antić je naveo finansiranje izgradnje postrojenja za otpadne vode u Kostolcu.

Danijelson, koji je generalni direktor u Direktoratu EK za susedsku politiku i pregovore o proširenju, ukazao je da će u ponedeljak biti napravljen novi korak u pristupanju Srbije EU otvranjem dva nova poglavlja.

Istakao je da je Evropska unija od 2000. godine finansijski pomogla energetski sektor u Srbiji sa 500 miliona evra.

Kao važan posao Danijelson je ocenio izgradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom kako bi Srbija imala mogućnost da gas dobija sa više strana i poboljša svoju energetsku bezbednost.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Antić i Danijelson obišli su proizvodni pogon TENT A, a zvaničnik EU je napomenuo da će danas u Obrenovcu obići i radove na izgradnji nasipa radi zaštite od poplava.

Generalni direktor EPS Milorad Grčić ocenio je da Srbija vrlo dobro sarađuje sa EU proteklih desetak godina u energetskom sektoru.

Ovo je značajan dan za nas, rekao je Grčić pozdravljajući delegaciju EU, koju predvodi Danijelson, a u kojoj je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, i izrazio uverenje da će saradnja biti nastavljena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track