Najnovije vesti

KNEZ PETROL GUBI LICENCU: Knežević osuđen zbog šverca nafte
Foto: Zorana Jevtić

KNEZ PETROL GUBI LICENCU: Knežević osuđen zbog šverca nafte

Biznis

Naftna kompanija "Knez petrol" uskoro bi mogla da ostane bez licence jer je njen vlasnik Srđan Knežević pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu u postupku za šverc nafte.

Tako bar nalaže Zakon o energetici koji u članu 22 kaže da se dozvola za rad izdaje ako "direktor, odnosno članovi organa upravljanja nisu bili pravnosnažno osuđeni za krivična dela u vezi sa obavljanjem privredne delatnosti".

To za Kneževića ne važi jer je osuđen za delo koja pripada ovoj kategoriji, pa je logično da mu Agencija za energetiku 3. aprila, kada mu ističe licenca za delatnost velikoprodaje, oduzme dozvolu za rad.

To bi trebalo da se ponovi i 20. oktobra, kada ističe važenje licence za maloprodaju, što bi praktično značilo da preti opasnost da ova kompanija stavi katanac na svoja vrata.

Razlog za ovakav scenario leži u odluci Apelacionog suda koji je pravosnažno utvrdio oktobra 2016. godine da je vlasnik "Knez petrola" Srđan Knežević jedan od aktera naftne mafije koja je zbog šverca ovog derivata oštetila državu na akcizama i porezu za 100 miliona dinara.

Zatvorska kaznaZbog toga mu je izrečena kazna zatvora od 20 meseci. Tako je posle devet godina završen proces. Prema presudi, kao vođa ove organizovane kriminalne grupe označen je direktor firme "Protekta" Miša Stojanović, koji je dobio pet godina zatvora.

Svi oni se terete da su bili deo lanca velikog šverca nafte jer su od 13. januara do 25. maja 2007. godine uvozili iz Grčke petrolej i JET A1, prikazujući ih kao sirovinu za proizvodnju boja i lakova, zbog čega nije plaćana akciza, a to gorivo je zatim prodavano kao dizel D2.

Izvor iz Nemanjine 11 tvrdi da zbog svih ovih zakonskih prepreka Knežević pokušava preko raznoraznih veza da ponovo izboksuje licencu, iako na to nema pravo.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Licence

- Kompaniji "Knez petrol" ističe licenca za veleprodajnu delatnost u aprilu. Mora da se uputi zahtev za novu, gde treba da se donese i dokumentacija iz suda da niko od članova uprave i direktora nije pravosnažno osuđen za krivična dela u vezi sa obavljanjem privredne delatnosti. On je dosad mogao takva uverenja da dostavlja Agenciji za energetiku, jer presuda nije bila pravosnažna. Pokušava da dokaže da zakon samo ova ograničenja propisuje za direktora, a da on to nije. Međutim, to nije tačno jer se odnosi i na članove organa upravljanja, a on po podacima APR to jeste, kao što je i stopostotni vlasnik "Knez petrola". Pošto zakon nije na njegovoj strani, on pokušava i preko nekih važnih političkih veza da izdejstvuje licencu tvrdeći da će u vreme predizborne kampanje 1.000 ljudi ostati bez posla - kaže sagovornik.

Knežević: Trebalo bi da dobijemo novu licencu

S druge strane, Srđan Knežević ne negira da je pravosnažno osuđen za šverc nafte, ali tvrdi da dozvolu za rad ne bi trebalo da izgubi.

- Tačno je da mojoj kompaniji licenca za velikoprodaju ističe i da treba da dobijemo novu. Mislim da ne bi trebalo da bude problema oko toga. Ja znam da je zakonom predviđeno da je uslov za izdavanje da direktor ne može da bude pravosnažno osuđen, a to nisam ja, već moj otac. Ja sam vlasnik i ta moja presuda ne bi trebalo da bude ograničavajući faktor za izdavanje licence - kaže Knežević, iako ga podaci iz APR demantuju.

(Blic)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...