Najnovije vesti

ZA SRBE JE MEČKA NAJBOLJA Vučić u Subotici otvorio novi pogon fabrike Kontinental s 500 radnih mesta
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ponosan što u nemačkim firmama u Srbiji radi 33.000 ljudi

ZA SRBE JE MEČKA NAJBOLJA Vučić u Subotici otvorio novi pogon fabrike Kontinental s 500 radnih mesta

Biznis

SUBOTICA - U Subotici je danas otvoren novi pogon kompanije za proizvodnju delova za autoindustriju Kontinental, u kojoj će biti zaposleno više od 500 novih radnika.

Premijer Aleksandar Vučić, koji je pre otvaranja razgovarao sa predstavnicima rukovodstva fabrike, istakao je da je i ova fabrika dokaz da vlada ispuni sve ono što dogovorimo sa investitorima, a na dobrobit grdajana Srbije i pozvao ih da nastave ulaganja u Srbiju.

On je istakao da će na mestu gde je novi pogon za 500 novih radnika nekada bilo blato i klaljuga i da su mnogi "vrteli glavom" kada je bilo rečeno da će da nikne fabrika, a ona je nikla nakon devet meseci. Kako je rekao, Vlada Srbije i građani su pomogli da se ova investicija ostvari i naznačio da je vlada dala oko tri miliona evra, a investitor, Kontinental, 14,5 miliona evra.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je naveo da će u fabrici posao naći i građani iz drugih opština, a ne samo Subotice, u kojoj je sve manje onih koji žele posao, a nemaju ga. To nije loše, rekao je Vucić i istakao da je ponosan na naše radnike.

Navodeći da je sa rukovodstvom kompanije bilo reči i o narednim potezima, Vučić je preneo da im je rekao da "batale" ulaganja u Rumuniji i dođu u Novi Sad, jer će u Srbiji dobiti bolje uslove nego bilo gde."Šta god da ponude bilo gde, batalite to tamo, dolazite ovamo u Novi Sad, Novi Sad to čeka. I sad kad sam to izgovorio, nema igre, mi ćemo da ponudimo najbolje uslove", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da vlada ulaže u Suboticu, navodeći da se od devedesete godine, kad su krenuli radovi na "ipsilon" kraku, ulazi u ozbiljnu fazu i da je uloženo 300 miliona iz budžeta, a da je vlada spremna da uloži još više.Navodi da u industrijsku zonu u Subotici, koja je među najvećim radnim zonama u Srbiji, godišnje uđe 15.000 kamiona i da je važno da oni ne prolaze kroz grad, te da je zato "ipsilon" krak veoma značajan.

On je rekao i da je zahvalan svojim savetnicima iz Nemačke, kao i nemačkoj ambasadi, te istakao da je Srbija razumela svoje zadatke i da je spremna da ih ispuni.

Vučić je rekao da je ponosan što u nemačkim firmama u Srbiji radi 33.000 ljudi, te da veruje da će ih za dve godine biti i 50.000.Uz opasku da su Nemci najpozudaniji investitori, Vučić je okupljenima na otvaranju fabrike rekao i da je za Srbe "mečka najbolja".

"Dok radite za Mercedes i ovde narod ima posla i dobro će da radi, a na nama je da proširite posao u Srbiji. Dobrodošli ste u Srbiju", poručio je Vučić.On je rukovodstvu u pogonu u Subotici poručio i da povećaju plate radnicima.Kontinental novim pogonom povećava kapacitete za dodatnih 12.000 kvadratnih metara proizvodnog i magacinskog prostora, kao i prateće infrastrukture.

U Subotici će se proizvoditi cevi i cevni sistemi za pogonski sklop automobila na oko 20.000 metara kvadratnih radne površine i sa punom zaposlenošću od 1.150 radnika koja će biti dostignuta u narednim godinama.Ovi delovi će se isporučivati proizvođačima automobila u Evropi.Fabrika proizvodi i delove za poljoprivredne, teretne i industrijske mašine."Kontinental" je 2016. godine, sa svojih pet divizija, ostvario preliminarni promet od 40,5 milijardi evra i trenutno zapošljava više od 220.000 radnika u 56 zemalja.Na svečanosti su bili i direktor "Continental Contitech" Živko Topalović, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, predsedik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i ekonomski ataše u ambasadi Nemačke Katrin Čiganovski.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Evo šta je Jorgovanka Tabaković rekla o Narodnoj banci!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...