ELEN GOLDSTIN NA KOPAONIKU: Državni aparat u Srbiji mora da bude efikasniji
Foto: Tanjug/Rade Prelić

ELEN GOLDSTIN NA KOPAONIKU: Državni aparat u Srbiji mora da bude efikasniji

InfoBiz -

KOPAONIK - Direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Elen Goldstin rekla je danas da državni aparat u Srbiji mora da se svede na pravu meru i postane efikasan kako ne bi bio smetnja ekonomskom rastu od šest odsto, koliki je rast neophodan Srbiji da bi se priključila EU.

Goldstin je na Kopaonik biznis forumu istakla da je jedan od glavnih pravaca reforme u Srbiji njihovo ubrzanje kod strateških preduzeća koja posluju sa gubicima.

"Morate da se hvatate u koštac sa preduzećima koja ne posluju dobro. Odlažu se reforme strateških preduzeća koja prave velike gubitke jer im komercijalna preduzeća ne plaćaju usluge i robu. Ona se moraju reformisati i poslovati tako što će naplaćivati usluge po komercijalnim cenama", rekla je Goldstin.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Vlada je pre nekoliko godina, prema njenima rečima, počela da rešava problem prevelikog broja državnih preduzeća, kojih je bilo 1.600 i stvarala su svega jedan odsto bruto domaćeg prozvoda.

"Srbija ima i glomaznu javnu administraciju a sistem plata je neadekvatan, nejasan i nepravilno postavljen", rekla je Goldstin.

Od septembra prošle godine je, prema njenim rečuima, počeo da se smanjuje broj zaposlenih u državnoj administraciji, a usvojen je i zakon o platama."Od krucijalnog značaja je da se zakon o platama primeni do kraja u praksi i da zaposleni u administraciji za isti posao dobiju istu platu", rekla je Goldstin.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Država, prema njenim rečima, troši dosta novca na obrazovanja i zdravstvo, ali uprkos tome ima dosta problema jer se novac troši na pogrešne stvari, a obrazovanje nije prilagodjeno potrebama tržišta rada."Samo 15 odsto dece se adekvatno obrazuje od najranijeg uzrata. Obrazovni sistem nije adekvatan potrebama tržišta rada", rekla je Goldstin i dodala da se mora otpustiti i višak zaposlenih u zdravstvu, odnosno nemedicinskog osoblja.

Dodala je da Srbija mora povećati investicije, unaprediti okruženje i povećati izvoz koji je presudan činilac u ekonomskom rastu i priključenju Srbije EU.

"Izvoz je važan činilac rasta i postizanja neophodne stope od šest odsto na putu do EU. Za četiri godine u Srbiji je izvoz sa 25 povećan na 35 odsto, što je dobar napredak", rekla je Goldstin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track