PROGRAMI PODRŠKE Sertić: Bespovratna sredstva za mikro, mala i srednja preduzeća
Foto: Zorana Jevtić

Značajna sredstva

PROGRAMI PODRŠKE Sertić: Bespovratna sredstva za mikro, mala i srednja preduzeća

InfoBiz -

KOPAONIK - Razvojna agencija Srbija (RAS) raspisala je osam programa podrške preduzetništvu bespovratnim sredstvima za mikro, mala i srednja preduzeća, izjavio je direktor te agencije Željko Sertić.

Prema njegovim rečima, šest programa je već operativno, a dva programa će biti raspisana u naredne dve nedelje, pošto se završe administartivne procedure u Ministarstvu privrede.

(FOTO) POČEO SRPSKI DAVOS: Prvi dan 24. Kopaonik biznis foruma

"Ove godine smo uspeli da izdvojimo značajna sredstva, preko 400 miliona dinara za paket programa koji se u ovom momentu otvaraju, plus dodatna sredstva koja će se u toku godine realizovati", rekao je Sertić.

NAKON INFORMACIJE DA ODLAZI SA MESTA AMBASADORA EU Devenport iznenada napustio Kopaonik biznis forum

On je dodao da je, na osnovu prošlogodišnje analize, RAS definisao poboljšanje programa i kreirao nove programe podrške najpre kada je reč o izvozno orjentisanim preduzećima.

Sertić je objasnio da se onim preduzećima koja do sada nisu izvozila, pružaju usluge obuke i pomoći da definišu svoju strategiju i pravce izvoznih aktivnosti, a za one koje već plasiraju svoje proizvode u inostranstvo obezbeđuje se podrška za povećanje izvoza.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Osim toga, početnicima će se za povećanje konkurentnosti obezbediti čak do 70 odsto početnih troškova, kaže Sertić, s obzirom na to da se pokazalo da se oni koji pokreću biznis ne snađu u prvoj ili drugoj godini poslovanja.

Sertić napominje da za ta sredstva mogu da se jave oni koji prođu obuku RAS-a u 16 regionalnih razvojnih agencija širom Srbije.

SVAKOGA DANA U SVAKOM POGLEDU Vujović na Biznis forumu citirao replike iz filma Sećaš li se Doli Bel

"Organizuju se obuke za početnike, kada je završe, rade svoj poslovni plan i moraju da ga brane kod Komisije. Nakon toga im se odobravaju sredstva i monitoring u naredne dve godine kako bi veliki procenat preduzetnika mogao da radi", rekao je Sertić.

On kaže da se prvi put ove godine daju podsticaju za zapošljavanje i preduzećima koja zapošljavaju i manje od 100 ljudi.

"Inicijalni model nam je bio da u opštinama u kojima je velika nezaposlenost podstaknemo zapošljavanje kroz veće subvencije koje dajemo za proširenje osnovnih aktivnosti u tim sredinama", zaključio je Sertić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track