ANTIĆ NA KOPAONIK BIZNIS FORUMU: Gasna interkonekcija sa Bugarskom do 2019. godine
Foto: Dado Đilas

Obezbeđeno 50 miliona evra od EU

ANTIĆ NA KOPAONIK BIZNIS FORUMU: Gasna interkonekcija sa Bugarskom do 2019. godine

InfoBiz -

KOPAONIK - Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske trebalo bi da bude završena do 2019. godine, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, dodajući da bi prve količine gasa mogle da krenu 2020. godine.

"Mi smo iz priče i kukanja kako je Srbija energetski ugrožena zato što ima jedan pravac snabdevanja gasom i to onaj iz Ukrajine preko Mađarske, završili celu priču oko interkonekcije sa Bugarskom", rekao je Antić na 24. Kopaonik biznis forumu.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

On je istakao da je obezbeđen garant od 50 miliona evra od EU i da se Srbija za to borila "svim silama".

"Shvatili smo da nije pošteno da se u Bugarskoj finansira ceo projekat, a nama da se da 14 miliona evra, oko 20 procenata. Rekli smo, ako je to jedan projekat, onda vrednost investicije u Srbiji i Bugarskoj treba da bude isti. Dobili smo 85 odsto finansiranja", rekao je on.

VUČIĆ NA SRPSKOM DAVOSU: Radna grupa Vlade za rast BDP

Antić je rekao da ova vlada sada u prvi plan stavlja razvoj energetskog sektora, ističući da se u prethodnih 25 godina gotovo ništa nije radilo, te da je poslednji veliki energetski objekat izgrađen 1991.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

"U Srbiji sem tekućeg odrzavanja nije rađeno ništa. Ova vlada je okrenula tu priču u drugom pravcu. Ukoliko ne ulažemo u energetske objekte, proizvodnju energije, kao država nemamo čemu da se nadamo", rekao je Antić.

On je istakao da se danas rade velike i kapitalne stvari, a istovremeno se radi na promociji o obnovljivim izvorima energije.

MIHAJLOVIĆEVA NA BIZNIS FORUMU: Za koncesiju beogradskog aerodroma zainteresovane mnoge kompanije

"Radimo ozbiljne infrastrukturne projekte vezane za prenos energije. Podsetiću na transbalkanski koridor, čija se prva etapa između Rumunije i Srbije već gradi, gde smo dogovorili drugu fazu. Taj projekat treba da obezbedi Srbiji ozbiljan prenos energije", rekao je Antić.

On očekuje da Srbija do 2020. godine dostigne cilj od 27 odsto proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja