EVROPSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ Munt: Želimo da finansiramo koncesionara Aerodroma
Foto: Fonet

Kopaonik biznis forum

EVROPSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ Munt: Želimo da finansiramo koncesionara Aerodroma

InfoBiz -

KOPAONIK - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je veoma zainteresovana da podrži koncesionara ili kupca beogradskog Aerodorma "Nikola Tesla", izjavio je šef EBRD-a za Zapadni Balkan, Holger Munt, na Kopaonik biznis forumu.

"U principu svi ciljevi EBRD-a su fokusirani na podršku privatnom sektoru zemlje. Dakle, ako bude neki vid privatizacije ili ugovor o koncesiji za Aerodrom, i ako bude privatnog investitora koji je zainteresovan da sarađuje s nama, bili bismo jako zaintersovani da podržimo privatni sektor u tom kontekstu", rekao je Munt.

MIHAJLOVIĆEVA NA BIZNIS FORUMU: Za koncesiju beogradskog aerodroma zainteresovane mnoge kompanije

Komentarišući aktuelne ekonomske prilike na Zapadnom Balkanu, on je ocenio da je region na pravom putu, dodajući da zemlje u okruženju to manifestuju jasnom željom da u nekom trenutku postanu članice Evropske unije.

"Mislim da je širom regiona načinjen reformski napredak. Ostvaren je veliki progres, ali je ostalo još puno toga što tek treba uraditi kako bi se postigli zacrtani ciljevi i da bi postale članice EU", smatra Munt.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Kada je reč o Srbiji, kako kaže, ovde na Kopaoniku je video neke vrlo impresivne rezultate postignute na planu fiskalne konsolidacije i makroekonomske stabilnosti.

"Zaista je postignuto puno u tom pogledu. Ono što još treba uraditi je restrukturiranje i moguća privatizacija državnih kompanija, reforma javnog sektora, reforma sektora obrazovanja... Dakle ima još dosta toga što treba uraditi, ali je istovremeno dosta toga i ostvareno", rekao je Munt.

Komentarišući dinamiku sprovođenja reformi, ocenio je da to što su otvorena poglavlja u procesu pregovaranja za pristupanje EU, predstavlja jasan signal da je napredak opipljiv.

"Nadam se da će u skoroj budućnosti biti otvoreno još mnogo novih poglavlja, što će biti potvrda da se reforme sprovode uspešno", rekao je on i požeo Vladi Srbije veći napredak uprivatizaciji preduzeća u državnom vlasništvu.

"Privatizacija ili koncesija Aerodroma 'Nikola Tesla' je korak u pravom smeru. Vlada bi trebalo mnogo više da korsiti ekspertizu i kapital privatnog sektora za jači ekonomski rast".

Munt kaže da je prvi put na Kopaonik biznis forumu, da je oduševljen srpskim zimskim centrom, i da ovaj Forum predstavlja sjajnu priliku za susret sa domaćim i stranim ekonomskim i finansijskim ekspertima i predstavnicima državnih organa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track