10 ZAPOVESTI SRPSKOG OBRAZOVANJA Šarčevićeva savetnica izrekla istinu: Naša deca uče samo za ocenu!
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kopaonik biznis forum

10 ZAPOVESTI SRPSKOG OBRAZOVANJA Šarčevićeva savetnica izrekla istinu: Naša deca uče samo za ocenu!

InfoBiz -

KOPAONIK - Savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić izjavila je da bi za dobijanje kvalitetnih obrazovnih profila u Srbiji trebalo povezati obrazovne ustanove sa predstavnicima kompanija.

Ona je na 24. Kopaonik biznis forumu iznela "deset zapovesti u obrazovanju" na koje bi, po njenom mišljenju, sistem i kompanije trebalo da obrate pažnju, a odnose se pre svega na odgovornost.

Među tim "zapovestima" je i ona koja kaže da mlade ne treba nepotrebno opterećivati, jer su oni "uvek u službi svoje kreativnosti". "Mora postojati rangiranje najboljih i najtalentovanijih i iza toga mora stajati država, radno iskustvo se prepoznaje stepenom kompetentnosti, studija izvodljivosti uvek proizilazi iz inovativnosti, dajmo mladima odgovornost jer će pre postati lideri", neke su od zapovesti koje je saopštila savetnica ministra.

Ona je dodala da je sistem obrazovanja u Srbiji uvek bio dobar, ali da, u skladu sa tehnološkim razvojem i inovacijama, uvek treba raditi na reformama i taj sistem unapređivati."Primetili smo da naša deca u sticanju znanja uglavnom uče samo za ocenu i kada biste ih pitali, šta mislite o Italiji, oni bi nas pitali iz kog predmeta? Naša deca ne umeju da povezuju sadržaj", kaže Grujić.

Ona je dodala da zadatke treba postaviti tako da se dobije odgovor kroz razmišljanje i povezivanje oblasti."Ne vidim zašto nastavnici jedan dan u nedelju ne bi pokušali da uvežu sadržaje iz predmeta, da recimo povežu matematiku i fiziku, hemiju i biologiju, da napravimo projektno obrazovanje", rekla je ona.

Taj projekat bi se u osnovnoj školi zvao, "školski projekat - moja ideja", zaključila je Grujić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja