ULAGANJE U PROIZVODNJU HRANE: Srbija nudi 170.000 hektara oranica u zakup
Foto: Shutterstock

Kopaonik biznis forum

ULAGANJE U PROIZVODNJU HRANE: Srbija nudi 170.000 hektara oranica u zakup

InfoBiz -

KOPAONIK - Cilj Ministarstva poljoprivrede u naredne tri godine je veće ulaganje u prehrambenu industriju, tako da su sredstva namenjena tom sektoru za subvencije povećana sa 40 na 50 odsto, rekao Predrag Lučić iz resornog ministarstva.

On je sinoć, na panelu "Prehrambena industrija: šansa za održivi i inkluzivni razvoj" na Kopaonik biznis forumu, rekao da su izdvajanja iz bužeta za tu namenu povećana četiri puta i sada iznose dve milijarde dinara.

"Ministarstvo čini sve što je u njegovo moći da obezbedi što veći izvoz poljoprivrednih proizvoda, ali naše meso je limitirano kad je izvoz u EU u pitanju. Razgovarali smo u Rusiji sa njihovim inspekcijskim organima da povećamo izvoz na to tržište i čini mi se da smo u tome uspeli", rekao je on.

Lučić je kazao da je cilj da se kroz subvencije produži "lanac prodaje", odnosno da se ojača prerađivačka industrija.

On je podsetio da je doneta odluka i objavljen poziv za davanje u zakup 170.000 hektara poljoprivrednog zemljišta na 30 godina.

"To su ulaganja koja bi trebalo da podignu konurentnost. Šansa je data svima, a 500.000 je najmanje ulaganje i može da da zamajac", rekao je Lučić.

Lučić je dodao da smo konkurentni u srednjoj Evropi kada je reč o voću i povrću, ali je ukazao da ćemo imati problema sa malinom, koja je naš najekskluzivniji proizvod u jednostavnoj preradi, jer su najave da će ostati puno zaliha iz prosle sezone, a dolazi novi rod i pojavljuju se novi proizvodajči.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Šef agrobiznis tima EBRD-a za region jugoistočne Evrope Miljan Ždrale kaže da je u regionu ubrzan trend konsolidacije u svim sektorima, što se vidi i u Srbiji.

Ukazao je, međutim, da nije završen proces modernicazije i uvođenja novih tehnologija, kao i da je nedovoljno razvijena ritejl industrija.

Kad je reč o regionu, Ždrale je kao najdinamičnije naveo tržište Rumunije, koja je, kaže, konačno na putu da materijalizuje potencijale.

"Pre par godina imali su prosečne prihode na nivou Srbije, danas su oni na nivou 60-70 odsto veće, a to vuče lanac investicija", ukazao je Ždrale.

On je naveo i da postoji intenzivan dijalog te institucije sa vladom i Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track