LJAJIĆ OTVORIO BALKAN TEKSTIL SAJAM: 4 turske kompanije zainteresovane da proizvode u Srbiji
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

LJAJIĆ OTVORIO BALKAN TEKSTIL SAJAM: 4 turske kompanije zainteresovane da proizvode u Srbiji

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić danas je izjavio da su četiri turske tekstilne kompanije zainteresovane da pokrenu proizvodnju u Srbiji.

Ljajić je na otvaraju "Balkan tekstil sajma" na Beogradskom sajmu najavio da će sutra biti potpisan ugovor o otvaranju fabrike vunice u Lebanu koja će u početku zaposliti 300 radnika i pozvao i druge turske kompanije da ulažu u Srbiji.

On je istakao je da je značajno što su turske tekstilne kompanije zainteresovane da ulažu u nerazvijene delove Srbije."Sada želimo da promovišemo novi model privlačenja investitora u kojem država obnavlja i rekonstruiše stare proizvodne hale u kojima se pokreće proizvodnja", rekao je Ljajić i dodao da je taj model primenjen u Lebanu.Turski investitori su, kako je naveo, obilazili pogone u Lazarevcu, Kraljevu, Nišu i Leskovcu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Srbija je prošle godine izvezla tekstila u vrednosti 497 miliona dolara, što je značajan porast u odnosu na 2000. godinu kada je izvezeno za 150 miliona dolara", rekao je Ljajić.Podsetio je da u tekstilnoj industriji Srbije radi 40.000 ljudi i ocenio da je potrebno obrazovati radnu snagu koja će biti zaposlena u tom sektoru.

Iz Turske se godišnje uvozi tekstil za 180 miliona dolara, uglavnom materijali i prediva, zbog čega je, prema rečima Ljajića, značajno privući kompanije koje bi to proizvodile u Srbiji."Ove godine su u Srbiji registrovane 23 nove turske kompanije, ali to ne znači da će se sve one baviti proizvodnjom i tekstilnom idnustrijom", rekao je ministar i podsetio da je u poslednjih godinu dana registrovano 136 turskih preduzeća u Srbiji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ljajić je ukazao da je sajam tekstila značajan za saradnju Srbije i Turske u tekstilnoj industriji a pokazatelj je ekspanzije srpske teksilne industrije.

"Balkan tekstil sajam" je namenjen poslovnim ljudima i trajaće do 11. marta, a robu izlaže 5O kompanija većinom iz Turske. Taj sajam je prvi put organizovan u Beogradu, a četiri puta je bio održan u Novom Pazaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track