PREMIJER U ČAČKU: Kinezima možda damo koncesiju za deonicu Požega - Boljare, ali bilo bi mi žao
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Para ima, nedostaju kvalitetni projekti

PREMIJER U ČAČKU: Kinezima možda damo koncesiju za deonicu Požega - Boljare, ali bilo bi mi žao

InfoBiz -

ČAČAK - Premijer Aleksandar Vučić rekao je da razmišlja o tome da Kinezima da u koncesiju deonicu auto-puta do Crne Gore Požega - Boljare, mada mu je žao da to uradi, jer smo sami finansirali izgradnju ostalog dela ovog važnog putnog pravca.

- Već smo potpisali sve oko autoputa od Beograda do Čačka. O onda ostaje još 31 kilometar, u vrednosti od 380 miliona evra, za Čačak-Požega. Potom ide strašno skupa deonica Požega - Boljare, preostalih 107 kilometara, koji koštaju više od milijardu i po evra - objasnio je on novinarima.

- Razmišljamo o koncesionoj varijanti, ali mi je žao da dam koncesiju, ako smo već sve ostalo sami izgradili - rekao je Vučić i objasnio da bi, bez koncesije, mi sami naplaćivali korišćenje autoputa I zarađivali. Inače, izgradnjom auto-puta "podigli" bi se Požega, Sjenica, čitav moravički, ali I deo zlatiborskog I raškog okruga, smatra premijer.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je ukazao da će autoput ići preko Zlatibora i Požege, kako bi se spajali sa Sarajevom.

- Danas već pričaju o tome, jer znaju da završamo puteve, a ranije nisu ni smeli da o tome sanjaju - kazao je premijer povodom planova da se ovaj putni pravac spoji sa Sarajevom."Para imamo, nedostaju kvalitetni projekti"

Niko neće moći u regionu sa nama da se takmiči, samo da očuvamo mir i stabilnost, uveren je premijer Aleksandar Vučić. On je u razgovoru sa novinarima u Čačku ukazao da država ima novca za podsticanje domaće proizvodnje, ali da nedostaju kvalitetni projekti.

Kako je rekao, vodimo politiku koja omogućava da se naši proizvodi kupuju i u Sarajevu, Prištini, Atini...Prema njegovim rečima, više od 600 miliona evra robe se prodaje samo u Prištini, a od tog novca mnogi ljudi žive, zarađuju...

"Moramo da budemo dominantni i najjači u ekonomiji, da podignemo rast...Zato sam se zalagao za carinsku uniju", dodao je i naveo da bi na taj način bitroškovi proizvodnje i transporta bili smanjeni za četiri do pet dosto, a samim tim i povećani prihodi.Prema njegovim rečima, važna su mala i srednja preduzeća, sa 100, 200, 300 radnika i više novca će se davati za domaće projekte.Međutim, dodao je, najviše raskinutih ugovora ima upravo sa domaćim ugovaračima."Na sve smo spremni, samo ne da bacamo novac - da se uloženo vrati kompaniji, zaposlenima, gradu, da se vrati kroz poreze i doprinose", rekao je premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track