SASTANAK SRPSKOG I SLOVAČKOG MINISTRA RADA: Radnike u Slovačkoj varaju posredničke agencije
Foto: Thinkstock

Priširiće se Memorandum o saradnji

SASTANAK SRPSKOG I SLOVAČKOG MINISTRA RADA: Radnike u Slovačkoj varaju posredničke agencije

InfoBiz -

BRATISLAVA - Slovački ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter posle sastanka sa srpskim ministrom za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandrom Vulinom u Bratislavi izjavio je danas da su veći broj radnika iz Srbije koji su došli u Slovačku u Samsung i druge fabrike prevarile posredničke agencije.

"Falsifikuju osnovne dokumente vezane za zapošljavanje gradjana Srbije u Slovačkoj. Primer je posrednička agencija Largo Slovakija koja u Madjarskoj ima filijalu Largo Hungarija a u Srbiji Largo Plus Serbija. Prema preliminarnim informacijama posredovala je u zapošljavanju najmanje 680 radnika u Slovačkoj a u Madjarskoj su falsifikovali sve njihove dokumente o socijalnom osiguranju", kazao je danas Rihter na konferenciji za novinare.

Foto: Beta
Foto: Beta

Vulin je rekao da gradjani Srbije prilikom odlaska na rad u inostranstvo često ne znaju kuda idu i šta ih tamo čeka, zbog čega rade na crno, javila je slovačka agencija SITA.

"Krši se srpski zakon i zakoni u onim zemljama kuda Srbi odlaze. Rade na crno, nemaju socijalno osiguranje. Tako se nanosi šteta državi Srbiji i Slovačkoj", rekao je Vulin.

Slovački ministar kazao je da je kompaniji Samsung, zbog koje je izbio skandal i u Srbiji i u Slovačkoj oko iskorišćavanja radnika iz Srbije i nedostojnih uslova smeštaja u fabrici u mestu Galanta, preporučio da srpske radnike koji su sada u fabrici zaposli s normalnim ugovorom o radu, direktno, bez posrednika.

Foto: Promo
Foto: Promo

"Plod razgovora s ministrom Vulinom jeste da je potrebno da proširimo Memorandum o saradnji gde će biti jasno definisiana procedura, komunikacija i informisanje o radnicima koji se iz Srbije šalju u Slovačku", rekao je Rihter.

Ministri su se dogovorili da otvore i kanal informisanja o Srbima koji su eventualno zainteresovani da rade u Slovačkoj, a o problemima s posredničkim agencijama i iskorišćavanjem stranih radnika s Balkana Rihter je razgovarao i s ministrima rada i socijalnih pitanja Češke i Madjarske.

Češka vlada, koja takodje muku muči s 2.000 raznih posredničkih agencija koje zaradjuju na očajnim uslovima smeštaja i radu gastarbajtera s Balkana i iz Ukrajine, rešila je izmenama zakona da zavede red i prenese veću odgovornost na preduzeća koja zapošljavaju strane radnike.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Češka ni slovačka preduzeća ni nadnacionalne kompanije do sada se nisu interesovale ni bunile zbog takve skandalozne prakse, zato što im odgovara da im posredničke agencije dovedu jeftinije radnike na kraće odredjeno vreme bez birokratskih procedura oko dozvola za rad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track