MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: Više od 2,2 miliona bespravnih objekata u Srbiji
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kad sve bude ozakonjeno, godišnje od poreza 100 milona evra

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: Više od 2,2 miliona bespravnih objekata u Srbiji

InfoBiz -

BEOGRAD - U Srbiji ima više od 2,2 milona bespravno sagrađenih objekata, od čega je do sada popisano skoro 1,4 miliona, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Dosad je ukupno popisano 1.353.463 bespravnih objekata, a samo u januaru ove godine 509.932 objekata, saopšteno je na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

(FOTO) ZORANA MIHAJLOVIĆ: Za Tomine vikendice nadležan Grad Beograd

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Imamo 2,2 miliona nelegalnih objekata, skoro za milion više nego što smo imali procenu prošle godine. Prvi put posle 40 godina imaćemo konačnu bazu, gde je šta izgrađeno - rekla je Mihajlović.Ona je kazala da je popis završilo 100 lokalnih samouprava i da je ostalo još oko 50 gradova i opština da to završe u narednih sedam dana.Kada bude sve ozakonjeno od poreza na imovinu godišnje će se ostvarivati prihod od 100 milona evra. Do sada doneto skoro 45.000 rešenja o ozakonjenju i od taksi za to je dobijeno 1,2 milijarde dinara, od čega je 70 odsto išlo lokalnim samoupravama, a ostalo državi.

- Prihod od taksi će iznositi još najmanje 15 milijardi dinara ili više od 100 milona evra. To je novac za nove deonice autoputa, škole, kalalizacije, obdaništa i slično”, naglasila je Mihajlović.Nakon kontrole timova Ministarstva građevine broj popisanih objekata je povećan za oko 165 odsto.Najbolji primeri u obavljanju popisa su Ccačak, Leskovac, Niš, Vrnjačka Banja i Krupanj, a moraju da se ubrzaju Subotica, Kanjiža, Smederevska Palanka…, dodala je Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track