MK grupa dobila 45 miliona evra za razvoj od IFC

MK grupa dobila 45 miliona evra za razvoj od IFC

InfoBiz -
Za dalji razvoj industrije mesa Karneks biće iskorišćeno 10 miliona evra, dok je preostalih 35 miliona evra namenjeno povećanju finansijske stabilnosti MK i za razvoj poljoprivrede, rekao predsednik MK grupe Miodrag Kostić

BEOGRAD - MK grupa iz Srbije potpisala je danas sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) ugovor kojim joj je ta finansijska institucija odobrila kredit od 45 miliona evra, kao podrška razvoju poljoprivrede u Srbiji."Za modernizaciju i dalji razvoj industrije mesa Karneks biće iskorišćeno 10 miliona evra, dok je preostalih 35 miliona evra namenjeno povećanju finansijske stabilnosti MK grupe i to delimično za obrtni kapital i buduće akvizicije i za razvoj poljoprivrede", rekao je predsednik MK grupe Miodrag Kostić nakon potpisivanja ugovora sa direktorom IFC-a za proizvodnju, poljoprivredu i usluge za region Evrope, Bliskog istoka i severne Afrike Gi Elenom.Kostić nije želeo da iznosi detalje o dugoročnom kreditu koji je dobio od IFC-a, ali je istakao da su uslovi kredita povoljniji nego što su uslovi u Srbiji.

"Ovo je plod višemesečnih pregovora i potvrda da je MK grupa na pravom putu. Mislim da je ovo prvi korak u budućoj saradnji IFC-a i MK grupe", rekao je Kostić i naveo da očekuje i druge ugovore vezane za poslovanje u Ukrajini.

On takođe nije želeo da priča o eventualnim akvizicijama MK grupe, navodeći samo da bi sredstva bila dovoljna za jednu ili dve firme u zemlji ili inostranstvu.Istakao je da je od iznosa kredita koje je MK grupa dobila od IFC-a, mnogo važnija reputacija koju kompanija dobija tim kreditom.

"Svaki put kada IFC uđe u kreditiranje neke kompanije oni podižu i reputaciju i pred izlazak na bilo koju svetsku berzu dobićete veću vrednost nego što bi imali bez takvog kreditiranja", rekao je on.Govoreći o poslovanju MK grupe u oblasti poljoprivrede, on je naveo da da se u Srbiji obrađuje oko 25.000 hektara, a u Ukrajini od ove godine 55.000 hektara.

Kostić je dodao da MK grupa u Srbiji ima skladišni kapacitet od oko milion tona i godišnju trgovinu od oko milion tona žitarica, dok u Ukrajini ima proizvodnju oko 200.000 tona žitarica i silos od 120.000 tona.MK grupa poseduje i šećerane, dve trgovačke kompanije, logistiku, a kako je Kostić dodao, uz kupovinu Karneksa pokušava da napravi dugoročno održiv sistem koji će moći da se nosi i sa većim kompanijama koje će integracijom u EU doći i na tržište Srbije.

"Svojom veličinom bićemo atraktivniji za izlazak na berzu i eventualni ulazak većih stranih investicija u sasatav MK grupe", istakao je on.Predstavnik IFC-a Gi Elena kazao je da poljoprivreda čini veliki deo srpske ekonomije i da oko 45 odsto stanovništva živi u ruralnim područjima i bavi se poljoprivredom.

On je ocenio da je poljoprivreda, zbog klime, zemljišta, centar budućeg razvoja srpske ekonomije i izrazio zadovoljstvo što IFC pomaže kopmaniju kao što je MK grupa koja se pokazala "kao odgovoran i snažan igrač".Elena je podsetio da je IFC već pomogao kompanijama iz Srbije i da je od 2001, kada je Srbija postala članica te finansijske istitucije, investirano oko 611 miliona evra.

MK grupa je holding kompanija u čijem se sastavu nalazi više od 35 povezanih preduzeća koja posluju u zemlji i inostranstvu. Kompanija se bavi poslovima u oblasti turizma, upravljanja nekretninama, IT tehnologije, finansija, a najveći deo poslovanja MK grupe se odnosi na poljoprivrednu proizvodnju, industriju i trgovinu poljoprivrednim proizvodima.

Preduzeća iz sastava MK grupe spadaju među najveće proizvođače i izvoznike šećera, pšenice, kukuruza, soje, ječma, uljane repice, stočne hrane. U kompanijama koje pripadaju MK grupi u zemlji i inostranstvu radi više od 5.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track