RGZ-u NOVI DONATORSKI PROJEKAT HOLANDSKE VLADE: Pola miliona evra za unapređenje katastra
Foto: Aleksandar Jovanović

Novi donatorski projekat holandske vlade

RGZ-u NOVI DONATORSKI PROJEKAT HOLANDSKE VLADE: Pola miliona evra za unapređenje katastra

InfoBiz -

Akcenat projekta biće na razvoju Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka čija je svrha da se na jednom mestu obezbedi pristup prostornim informacijama od značaja za donošenje odluka

Holandsko ministarstvo spoljnih poslova, preko programa Matra, opredelilo je preko pola miliona evra za donatorski projekat SPATIAL, koji će biti realizovan u zemljama zapadnog Balkana, s posebnim fokusom na Srbiju i Makedoniju.Akcenat projekta biće na razvoju Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka čija je svrha da se na jednom mestu obezbedi pristup prostornim informacijama od značaja za donošenje odluka, bilo u hitnim situacijama, kada je potrebno znati broj ljudi ugroženih požarom ili poplavama, bilo prilikom redovnih aktivnosti planiranja proširenja industrijskih zona ili gradskih naselja.

Podaci iz evidencije koju vodi RGZ, čiji je direktor Borko Drašković, imaju direktan uticaj na svakodnevni život pojedinca, počev od toga da svako od nas mora imati adresu stanovanja sa kućnim brojem do toga da svojina bude garantovana, a vrednost nepokretnosti pravilno procenjena. Povezivanjem registara RGZ, kao što su adresni registar i katastar nepokretnosti, sa ključnim registrima Republike Srbije, poput matičnih knjiga, stvara se efikasna državna uprava. Koncept je zamišljen tako da se jednom plati proizvodnja podataka na centralnom nivou, a da se onda koriste u svim segmentima državne uprave bez dodatnih troškova.D. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track