Najnovije vesti

SRBIJA U PLUSU: Suficit u budžetu u prvom tromesečju 7 milijardi dinara
Foto: Aleksandar Jovanović

Ministarstvo finansija

SRBIJA U PLUSU: Suficit u budžetu u prvom tromesečju 7 milijardi dinara

Biznis

BEOGRAD - Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je danas da je prema preliminarnim rezultatima suficit u budžetu u prvom tromesečju sedam milijardi dinara.

 

Kako se navodi, godišnjim budžetom i tromesečnim ciljevima s Medjunarodnim monetarnim fondom na kraju marta planiran je deficit od 47,5 milijardi dinara, što znači da je ostvareni rezultat bolji za oko 55 milijardi dinara.

Na rezultat je uticala bolja naplata prihoda (oko 33 milijardi dinara) i, u nešto manjoj meri, rashodi niži od planiranih (21,3 milijardi dinara), navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, zbog bolje naplate poreza na dodatu vrednost (PDV), akciza na duvan i poreza na dobit postignuto je pozitivno odstupanje u odnosu na plan kod poreskih prihoda u iznosu od oko 17 milijardi dinara.PDV je naplaćen u iznosu od 109,6 milijardi, što je oko pet odsto bolje od planirane naplate u ovom periodu, dok je od akciza naplaćeno oko osam milijardi, što je uglavnom rezultat bolje naplate akciza na duvanske proizvode.

Najveća odstupanja u odnosu na planirane rashode (naniže) zabeležena su kod transfera Organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (OOSO) i ostalim nivoima vlasti (9,3 milijardi dinara) i otplate duga po garancijama (5,7 milijardi dinara). Kao rezultat pozitivnih kretanja na tržištu rada veća je uplata doprinosa u Fondove obaveznog socijalnog osiguranja, pa je i potreba za transferima iz budžeta manja.

Ministarstvo je navelo da je rezultat bolji i od prethodne godine u istom periodu, kada je deficit republičkog budžeta iznosio 8,9 milijardi dinara. ;

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...