VIŠE NE VOZIMO SAMO KRŠEVE: Evo kojih smo automobila imali najviše, a koje sada kupujemo
Foto: Beta

Republički zavod za statistiku

VIŠE NE VOZIMO SAMO KRŠEVE: Evo kojih smo automobila imali najviše, a koje sada kupujemo

InfoBiz -

BEOGRAD - Broj prvi put registrovanih putničkih automobila u 2016. godini u Republici Srbiji veći je za 21 odsto u odnosu na godinu ranije.

Od domaćih proizvođača vozila, najbrojnija marka registrovanih automobila je "zastava", pokazuju podaci Zavoda za statistiku. Porast je zabeležen kod teretnih i priključnih vozila. Najzastupljenije marke putničkih automobila strane proizvodnje su folksvagen, opel, ford, fiat, reno, mercedes, pežo i škoda.

"Najveći broj ovih vozila koristi evrodizel kao pogonsko gorivo, što ukazuje na podmlađivanje voznog parka u skladu sa najnovijim evropskim propisima", kažu statističari.

Prvi put registrovanih autobusa u 2016. godini više je za 40,7 odsto u odnosu na godinu ranije, dok je teretnih vozila više za 39 odsto, motocikala za 12,6 a priključnih vozila za 12,8 odsto.

Kako navode u Zavodu, na osnovu rezultata je moguće zaključiti da su najzastupljenija teretna vozila od 1,500 do 4,999 kilograma nosivosti. Podaci Zavoda kažu da je broj drumskih motornih vozila registrovanih tokom 2016. godine u Srbiji manji za 0,3 odsto u odnosu na prethodnu. Pad beleže i mopedi i radna vozila.

Kod putničkih automobila novijeg datuma na drumovima dominiraju vozila veličine motora do 2.000 kubika, procentualno posmatrano, zastupljenost vozila sa dizelom kao pogonskim gorivom ima više od onih sa benzinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track