OBRT: Radnici Goše traže plate od gazde sa Kipra
Foto: Zorana Jevtić

Slovaci prodali fabriku

OBRT: Radnici Goše traže plate od gazde sa Kipra

InfoBiz -

Fabrika šinskih vozila preko noći promenila vlasnika. Zaposleni, koji štrajkuju već nedelju dana, strahuju da je to prevara, da će dobiti otkaz i ostati neisplaćeni

Fabrika šinskih vozila „Goša“ u Smederevskoj Palanci, koja radnicima duguje oko 20 zarada, i u kojoj se zbog nemaštine 22. marta obesio radnik Dragan Mladenović, naprasno je pre dva dana, pod misterioznim okolnostima, prodata kiparskoj kompaniji „Lisnart holding limitid“.Kako je Kurir pisao, radnici „Goše“, koja je bila u vlasništvu slovačke firme „Žos Trnave“, 25. marta stupili su u generalni štrajk, jer od 2012. poslodavac nije ispunjavao obaveze prema njima. Samo četiri dana kasnije, 29. marta, fabrika je prodata.

Bizarni posao- Vest da je fabrika prodata šokirala je sve radnike. Saznali smo za to tako što je generalni direktor „Goše“, Slovak Ivan Hajmšild, pozvao finansijskog direktora i to mu rekao. Niko od nas nije znao da se to sprema. Potpuno je bizarno, naročito zato što je vlasnik „Žos Trnave“ pozvao predstavnike sindikata i štrajkačkog odbora da 30. marta dođu u Slovačku na pregovore, a fabrika je prodata dan ranije - ogorčen je Ljuba Savić, predsednik sindikata „Nezavisnost“ u ovoj firmi.Savić kaže da radnicima nisu poznati nikakvi detalji prodaje i da strahuju da je vlasnik „Goše“ to uradio kako bi izbegao da plati dugovanja koja ima prema radnicima i državi.- Ne znamo kakvi su bili uslovi prodaje. Ne znamo da li je vlasnik državi platio porez i isplatio dugovanja koja ima prema njoj, kao i da li će nam dati sve ono što nam duguju - kaže Savić.Neizvesna sudbinaI Milorad Miloradović iz samostalnog sindikata „Goše“ uveren je da je u pitanju neka prevara.- Plašimo se da su našli način da legalizuju dugovanja i da ćemo mi radnici izvisiti. Mi ne znamo koja je to firma koja nas je kupila i da li ćemo sutra svi dobiti otkaz. I kome onda da se žalimo?! Ne znamo ko je vlasnik, ni gde se nalazi. Prepušteni smo samo bogu - kaže Miloradović.Podsetimo, „Goša“ je radnicima dugovala od 500.000 do milion dinara na osnovu neisplaćenih zarada, a od 2014. im nije uplaćivala ni zdravstveno osiguranje. Promena vlasnika ubeležena je 3. aprila u Agenciji za privredne registre, gde se vidi da je firma „Lisnart holding limitid“ zahtev za promenu podataka podnela 29. marta.

Generalni direktorNEMAM NI JA INFORMACIJEIvan Hajmšild, generalni direktor „Goše“, koji će na toj funkciji, kako se spekuliše, ostati i kod novog vlasnika, juče nije bio raspoložen da govori o uslovima prodaje.- I ja sam informaciju o prodaji dobio u ponedeljak. Nisam ja vlasnik. Ne mogu vam zasad reći ništa više! - kratko je poručio Hajmšild, spustivši slušalicu pod izgovorom da ima važan sastanak.

Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track