Junski talas poskupljenja prehrambenih proizvoda
Foto: Kurir

Nove cene

Junski talas poskupljenja prehrambenih proizvoda

InfoBiz -
Današnje poskupljenje nekih proizvoda mlekare "Megle" najnovije je u nizu povećanja cena raznih artikala u ovom mesecu, među kojima su meso i mesne prerađevine, jestivo ulje, bezalkoholna pića i sokovi

BEOGRAD - Današnje poskupljenje nekih proizvoda mlekare "Megle" najnovije je u nizu povećanja cena raznih artikala u ovom mesecu, među kojima su i meso i mesne prerađevine, jestivo ulje, bezalkoholna pića i sokovi.

Od ponedeljka će potrošače u trgovinama sačekati i nove cene bezalkoholnih pića više za dva do 12 odsto, a do kraja juna i nekih mesnih prerađevina i to od šest do devet procenata.

Ovog meseca poskupelo je i jestivo ulje, od pet do devet odsto, a sokovi su poskupeli za četiri odsto.

Ekspert Privredne komore Srbije (PKS) Vojislav Stanković kazao je da je poskupljenje jestivog ulja pred žetvu suncokreta i soje postalo tradicija, iako za to nema osnova.

"Prerađivači podignu cene svake godine, bila ona rodna ili nerodna", kazao je Stanković, koji je savetnik predsednika PKS za poljoprivredu.

On je podsetio da je ove godine suncokretom i sojom zasejano po 160.000 hektara, istakavši da se očekuje minimalni prosečan prinos od 2,3 do 2,5 tona po hektaru.

"To će obezbediti domaće potrebe koje iznose 11,3 litara po glavi stanovnika godišnje i značajne količine jestivog ulja za izvoz", naglasio je Stanković i napomenuo i da su prelazne zalihe tog proizvoda "značajno velike".

Kako je Stanković ocenio, "ovo sve što se radi, radi se čisto da se trošak otkupa prebaci na teret potrošača".

Komentarišući ostala poskupljenja, Stanković je ocenio da je na podizanje cene flaširane vode, piva i sokova verovatno najveći uticaj imala ambalaža i troškovi transporta, a određen udeo i kurs dinara.

On je rekao da prerađivači voća imaju značajne zalihe u hladnjacama, što znači da ponuda tih proizvoda nije slabija nego ranije.

"Ponuda je stabilna, ali je tražnja za voćnim sokovima smanjena zbog smanjene kupovne moći i odnosa cena", dodao je Stanković.

On je zaključio da će se svaki rast cena voćnih sokova nepovoljno vratiti proizvođačima zbog daljeg pada tražnje, izrazivši nadu da će oni to sami shvatiti i izvršiti korekciju cena u dogledno vreme.

Početkom juna smrznuta testa poskupela su tri odsto, mlečni namazi i prilozi za osam a pivo pet procenata, dok su cena bezalkoholnih pića uvećane četiri odsto, kečapa za tri do osam procenata, rekli su trgovci. Cene cerealija podignute su za četiri odsto, a pirinča za pet odsto.

Meso je tokom ovog meseca poskupelo za pet do 20 odsto, a predstavnici klanične industrije su za Tanjug objasnili da je do toga došlo pre svega zbog nestašice tovljenika i povećanja cena žive stoke. Cene mesnih prerađevina su "odskočile" za tri do 13 odsto.

U tekućem mesecu poskupela je i kućna hemija i kozmetika pojedinih proizvođača, i to za tri do 10 odsto.

Neki "Megleovi" proizvodi od danas su skuplji od dva do 10 odsto. UHT (sterilisano) mleko poskupelo je za dva odsto, a isto toliko i litarski jogurt sa 2,8 odsto mlečnih masti koje proizvode "Megle brend" i "Mladenovac mlekara". Istovremeno, cena kisele pavlake u pakovanju od 700 grama povećana je za 10 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track