NOVO POSKUPLJENJE POSLE PRAZNIKA: Skače cena benzina, litar 153,5 dinara!
Foto: Thinkstock

Neprijatno iznenađenje

NOVO POSKUPLJENJE POSLE PRAZNIKA: Skače cena benzina, litar 153,5 dinara!

InfoBiz -

Porast cene sirove nafte na svetskom tržištu odraziće se i na novčanike srpskih potrošača jer će cena goriva u maloprodaji biti veća.

Stručnjaci procenjuju da će posle praznika litar benzina u proseku poskupeti za oko 1,5 dinar.

Prema tome, evro dizel će sa 152 dinara po litru otići na oko 153,5 dinara, dok će na pumpama litar bezolovnog benzina, umesto sadašnjih 145,5 dinara, koštati oko 147 dinara.

Naime, na svetskom tržištu je od 23. marta sirova nafta poskupela pa je do 11. aprila taj rast iznosio 11,2 odsto. Ovakav trend prelio se i na naše tržište.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović kaže da se trend rasta cene sirove nafte brent sa 50,56 dolara po barelu od 23. marta povećala na 56,23 dolara.

- U Srbiji se ta promena osetila tek prethodih sedam dana kada je gorivo na pumpama poskupelo za dinar do 1,5 dinara po litru. Naša analiza koju radimo nedeljno pokazuje das mo imali blagi rast cene goriva – navodi Mićović.Kako naglašava, ništa nije dramatično, ni blizu promena koje smo imali ranije.

- Ne treba očekivati dramatično povećanje cene goriva u narednom periodu – smatra Mićović.

Prvo poskupljenje benzina ove godine bilo je u februaru, i to zbog rasta akciza za naftne derivate koje je nametnula država. Od maloprodajne cene goriva u Srbiji oko 55 odsto iznosi zahvatanje države.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Da li Saša Janković osniva stranku?

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja