Najnovije vesti

VUČIĆ OBEĆAO: Povišice za javni sektor
Foto: Marina Lopičić

Povećana primanja za činovnike

VUČIĆ OBEĆAO: Povišice za javni sektor

Biznis

Ušteda od 470 miliona € na kraju aprila otvara vrata da zaposleni u državnoj upravi godinu završe s većom platom

Srbija je u prva četiri meseca ove godine uspela da uštedi 470 miliona evra, što će, kako je juče najavio premijer Aleksandar Vučić, omogućiti prvi put povećanje plata u javnom sektoru, ali i više para za penzije.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da, iako za koji dan predstoji isplata drugog dela penzija, Vlada Srbije april završava sa suficitom i podsetio da je usvojenim budžetom i planom MMF predviđeno da imamo 53 ili 54 milijarde deficita.

Sledeće penzije

- Većim prihodima i nižim rashodima uspeli smo da uštedimo 470 miliona evra u prva četiri meseca. Ako se ovako nastavi, doći ćemo do povećanja plata za vojnike i policajce, ali prvi put i za javni sektor i javnu upravu - kazao je Vučić i dodao da je u planu i povećanje penzija.
- Jedan odsto povećanje penzija znači 40 miliona evra, ali i za to ćemo imati više novca - najavio je premijer i istakao da na osnovu tih rezultata sada možemo da ulažemo novac i podstičemo razvoj odbrambene industrije, koja će u u narednom periodu dobiti „direktnu investicionu injekciju“ od 43 miliona evra iz republičkog budžeta kako bi unapredila svoje poslovanje i kako bi sa očekivanih 550 miliona evra ove godine izvoz do 2020. iznosio 750 miliona evra.

Računica

Podsećamo, smanjenje plata u javnom sektoru i penzija većih od 25.000 Vlada Srbije je, kao meru stabilizacije i dugoročne održivosti javnih finansija, počela da primenjuje od 1. novembra 2014. godine, a ona je, kako je tada najavljivano, bila oročena na period od tri godine, odnosno do kraja 2017.

Po tadašnjoj računici Ministarstva finansija, smanjenje plata i penzija trebalo je da za tri godine donese uštedu od 60 milijardi dinara, odnosno 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Premijer o rastu
NISAM ZADOVOLJAN

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,8 odsto je dobra osnova za dalje korake koje će Vlada Srbije preduzeti, izjavio je premijer Aleksandar Vučić na sednici Vlade na kojoj su bili i predstavnici Svetske banke.
- Državna kasa je pod punom kontrolom. Imamo stabilan rast, ali on mora da bude veći od četiri-pet odsto da bismo pristizali zemlje EU. Zato nisam zadovoljan rastom od tri odsto. On je neuporediv sa rastom od minus tri odsto, ali nije dovoljan - istakao je premijer.

 Dragana Tomić

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...