PRIMER USPEŠNE DOBROSUSEDSKE SARADNJE: U Sloveniji sve više srpskih investicija
Foto: Shutter

Susret Dačića i Erjaveca

PRIMER USPEŠNE DOBROSUSEDSKE SARADNJE: U Sloveniji sve više srpskih investicija

InfoBiz -

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da su odnosi Srbije i Slovenije dostigli nivo koji može da posluži kao primer uspešne dobrosusedske saradnje.

"To nažalost nije čest slučaj u našem regionu, čije su političke elite, nažalost, veoma često taoci onog lošeg dela naše zajedničke prošlosti," rekao je Dačić sinoć u Zadužbini Ilije Kolarca, u obraćanju na događaju povodom završetka "Dana srpsko - slovenačkog prijateljstva".

Šef diplomatije Srbije je zajedno sa slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom, u svojstvu počasnog pokrovitelja, podržao program koji je u okviru "Dana srpsko - slovenačkog prijateljstva" organizovao Rotari klub u Srbiji.

Zemlje regiona mogu i moraju zajedno da gledaju u budućnost, na šta svakodnevno podsećaju aktuelna dešavanja poput migrantske krize, rekao je Dačić.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

On je podsetio da okosnicu odnosa Srbije i Slovenije čini, sada već redovna praksa održavanja zajedničkih sednica između dve Vlade, a da je u oktobru prošle godine, prateći Biznis forum okupio oko 120 privrednika iz dve zemlje.

Ova praksa se, istakao je, pokazala kao vrlo uspešna."Osim što doprinosi očuvanju političkog dijaloga na visokom nivou, sastanci predstavljaju odličnu priliku za zajedničko sagledavanje ne samo onoga što je urađeno, već i za dogovore oko konkretnih projekata, kako bi se u funkciju stavili dodatni, neiskorišćeni potencijali za saradnju u domenu ekonomije, ali i u drugim oblastima," naveo je Dačić.

Za Srbiju, Slovenija predstavlja važnog trgovinsko - ekonomskog partnera i značajnog investitora, rekao je šef diplomatije.

On kaže da osim konstantnog rasta trgovinske razmene, koja se u prošloj godini približila iznosu od milijardu evra, posebno raduje obostrana posvećenost da se saradnja u ovoj oblasti proširi, kroz zajednički nastup na trećim tržištima, jačanje saradnje u oblasti turizma, poljoprivrede, itd.

"Srbija predstavlja najvažniju investicionu destinaciju za privredne subjekte iz Slovenije, a posebno ohrabruje pozitivan trend porasta investicija srpskih kompanija u Sloveniji," istakao je on.

DAČIĆ DANAS U BRISELU: Sa Hanom o poglavljima za Srbiju i situaciji na Balkanu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track