NA RED ĆE DOĆI I SUVE ŠLJIVE: Srpska JAGNJETINA hraniće Kineze
Foto: Pixabay

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

NA RED ĆE DOĆI I SUVE ŠLJIVE: Srpska JAGNJETINA hraniće Kineze

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da se narednih nedelja može očekivati izvoz jagnjećeg mesa na tržište Kine.

"Prvo koje će biti na raspolaganju je tržište jagnjećeg mesa na prostoru Kine. To očekujemo narednih nekoliko nedelja. Posle toga će ići goveđe meso, a nakon toga svinjsko meso", rekao je Nedimović.

On je rekao da je dvadesetak kompanija već zatražilo sertifikate u različitim oblastima, navodeći da su tri srpske kompanije već dobile sertifikate za izvoz goveđeg i jagnjećeg mesa.

Nedimović je rekao da će suva šljiva biti među prvima na listi proizvoda koja će se izvoziti u Kinu i dodao da je postignut dogovor i za izvoz kukuruza i šećera.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

"Kineska kontrola mora da dođe u naše mlekare da bismo mogli da počenom da izvozimo mleko i mlečne proizvode", kazao je Nedimović.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i Generalna uprava za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Kine (AQSIQ) potpisali su juče Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz.

Nedimović je posle potpisivanja tog dokumenta novinarima rekao da je na taj način omogućeno da Srbija izvozi u Kinu robu biljnog i životinjskog porekla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja