AMERIČKI AMBASADOR Skat: Smanjenjem piraterije otvorilo bi se 1.200 RADNIH MESTA u Srbiji
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Svetski dan zaštite intelektualne svojine

AMERIČKI AMBASADOR Skat: Smanjenjem piraterije otvorilo bi se 1.200 RADNIH MESTA u Srbiji

InfoBiz -

BEOGRAD - Srbija brzo napreduje u pogledu zaštite prava intelektalne svojine, a 4,6 odsto BDP čini dohodak iz ovog sektora, što je više od sektora rudarstva ili energetike, rekao je danas američki ambasador Kajl Skat na skupu u Američkoj privrednoj komori povodom Svetskog dana zaštite intelektualne svojine.

Kako je kazao, smanjenjem piraterije u našoj zemlji za, na primer, jedan odsto otvorila bi se mogućnost za zapošljavanje 1.200 novih radnih mesta.

"Garancija prava na intelektualnu svojinu od izuzetnog je značaja za dalji ekonomski razvoj, jer jedino poštovanjem i stvaranjem efikasnog pravnog okvira kojim će se ono štititi nastaje prostor za nove tehnološke inovacije, koje osim ekonomskog benefita nesumnjivo imaju pozitivan uticaj na svakodnevni život građana", rekao je Skat.

On je kazao da je krađa intelektualne svojine pljačka, a ne, kako je rekao, veština.

Govoreći o stanju u Srbiji i Americi on je kazao:

"U Americi je intelektualna svojina najvrednija imovina, a svaki peti stanovnik u Americi izdržava svoje porodice zbog onoga što štiti sektor intelektualne svojine. Srbija je na dobrom putu i brzo napreduje u ovoj oblasti, a 4,6 odsto BDP Srbije je direktan proizvod primene Zakona o zaštiti intelektualne svojine, što je znatno više nego što ostvaruju sektori energetike ili rudarstva", objašnjava Skat.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, profesor dr Vladimir Popović, naglasio je na skupu, da pored prednosti Srbije u geopolitičkom smislu i dobrih ekonomskih pokazatelja u proteklom periodu, da je očuvana i naučna zajednica.

"Sredstva koja su izdvojena za nauku od 0,88 PDP svakako nisu dovoljna, ali je često problem što se ona neracionalno troše. U proteklom periodu nije postojala trajna politička opredeljenost ka inovacijama,a izdvajanja za inovacije koje se svakako štite patentima, je takođe na niskom nivou.", kaže on i dodaje da Srbija ima jako mali broj patenata, svega 33 protekle godine, dok je sa druge strane broj naučnih radova ogroman.

Kao najvažniji rezultati postignuti u ovoj oblasti istaknuti su zaokruživanje regulatornog okvira putem usvajanja i primena Zakona o posebnim ovlašćenjima radi zaštite prava intelektualne svojine, napredak u kontroli legalnosti softvera, kao i specijalizacija istražnih organa i sudova radi efikasnije zaštite. Pomoćnik načelnika Sektora za analitiku u MUP, Slaviša Đukanović rekao je da je u proteklih pet godina otkriveno 650 slučajeva kršenja prava intelektualne svojine, a od tog broja, trećina prošle godine.

Kako je istakao, jedan od prioriteta u narednom periodu je i nastavak akcije zaštite dece koja koriste internet jer su predmet čestih zloupotreba.

V. d. direktora Zavoda za za intelektualnu svojinu Vladimir Marić, kazao je da su u proteklom periodu pripremljeni za usvajanje u Skupštini svi zakoni iz oblasti intelektualne svojine, a da se očekuje u junu otvaranje Poglavlja 7 koje se tiče ove oblasti

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Čije obaveštajne službe stoje iza širenja velikoalbanskih ideja ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track