VOZAČI, PAŽNJA: Nova vozačka ili kazna do 30.000 dinara
Foto: Fonet

Ističe rok za zamenu stare vozačke dozvole

VOZAČI, PAŽNJA: Nova vozačka ili kazna do 30.000 dinara

InfoBiz -

Ko do 10. juna ne izvadi biometrijsku vozačku dozvolu, platiće od 6.000 do 30.000 dinara kazne zbog vožnje sa starim ispravama

Stare vozačke dozvole, koje u Srbiji još koristi oko 200.000 ljudi, prestaće da važe 10. juna. Vozači koji do tada svoje papirne vozačke ne zamene novim, plastičnim biometrijskim, mogu biti suočeni s kaznama od 6.000 do 30.000 dinara.Ovolike globe dobar su razlog da vozači u narednih mesec dana opsedaju policijske šaltere kako bi obavili zamenu stare vozačke novom, što će ih koštati 1.572 dinara.- Oni koji posle 10. juna budu zatečeni u vožnji sa starom dozvolom moraće da izdvoje od 6.000 od 20.000 dinara, uz dva kaznena poena, ako je prošlo manje od šest meseci od isteka dozvole. Za duži period kazna je od 15.000 do 30.000 dinara, uz pet kaznenih poena i tri meseca zabrane upravljanja vozilom - rekao je direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.Može i onlajnZa zamenu vozačke dozvole potrebna je potvrda da su plaćene sve takse, ranija dozvola izdata na starom obrascu, važeća lična karta i zahtev za zamenu trenutne vozačke dozvole. Vozački dokument izdaje se u roku od sedam dana, ili putem E-uprave onlajn, za šta je potrebna čipovana lična karta.- Ukoliko zahtev za izdavanje nove dozvole podnosi osoba starija od 65 godina, ili ako je izdata na period kraći od 10 godina iz zdravstvenih razloga, potrebno je priložiti i novo lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima i vozilima kategorije koje se zahteva za izdavanje vozačke dozvole, koja ne sme biti starija od šest meseci - podsetio je Okanović.

Bez brige

On ističe da nemaju razloga za brigu vozači koji u nekom dužem periodu nisu produžili dozvolu jer, napominje, reč je o formalnosti.- To znači da niko neće ostati bez dozvole, niti će morati ponovo da polaže vozački ispit - rekao je Damir Okanović i dodaje:- Jednostavno će, recimo, neko kome je pre 10 godina istekla dozvola moći da ode u policijsku stanicu i dobije novu dozvolu - objasnio je Okanović. On ističe i da građani mlađi od 65 godina ne moraju da imaju lekarsko uverenje, osim ako nemaju neka ograničenja odranije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track