PROPAST DAJNERSA: Nestalo 3,5 miliona evra!
Foto: Kurir

Građani u panici zbog zabrane kartica

PROPAST DAJNERSA: Nestalo 3,5 miliona evra!

InfoBiz -

Vlasnici podneli krivične prijave protiv bivšeg rukovodstva zbog lažnog prikazivanja stanja firme

Prestižni svetski kartičarski lanac „Dajners“ u Srbiji je doživeo krah posle 21 godine poslovanja, a gde je nestalo najmanje 3,5 miliona evra, pre svega bi volele da znaju trgovačke firme koje potražuju ovaj novac. Da li je krivo bivše rukovodstvo, koje je predvodio poznati privrednik Obrad Sikimić, oko 16.000 klijenata ili neko treći, pokazaće naredni dani.

Frka... Trgovinski lanci odbijaju da prime kartice
Frka... Trgovinski lanci odbijaju da prime kartice

Sve je počelo prošle srede, kada su poverioci, najverovatnije trgovački lanci, blokirali firmu „Dajners klub internešenel Beograd (DCIB)“ za iznos od 432 miliona dinara ili 3,5 miliona evra. Ubrzo su prodajni lanci i drugi trgovci prestali da primaju njihovu karticu, a zagrebačka firma „Erste kard klub“ saopštila je da je podnela krivične prijave protiv bivših čelnih ljudi DCIB zbog utajenih obaveza prema poveriocima i neispravnog prikazivanja potraživanja klijenata.

Firma iz Hrvatske je od luksemburškog SKB Kepitala u martu kupila DCIB, na čijem je čelu duže od 25 godina bio Obrad Sikimić, član elitnog Kluba „Privrednik“. DCIB je osnovao Sikimić 1996. kao samostalnu franšizu za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.Upućeni kažu da je krah „Dajnersa“ možda i očekivan.- Propali su jer nisu mogli da naplate od građana ono što su ovi potrošili koristeći kartice, a kasno su počeli da im uzimaju obezbeđenje u vidu menica, na primer. Zbog toga trgovački lanci nisu mogli da od DCIB naplate novac na ime robe koju su prodali građanima, a verovatno je bilo i nedomaćinskog poslovanja - kaže Denis Perinčić, doktor pravnih nauka i specijalista za ugovore u međunarodnoj trgovini.

Perinčič, koji je i predsednik Upravnog odbora Republičke unije potrošača, kaže da je ceo sistem bio zasnovan na „Dajnersu“ kao svetskoj marki kojoj su trgovinski lanci verovali i zato su firmi DCIB davali određenu maržu, na primer nekoliko hiljada dinara na račun od sto hiljada. Takođe, firma DCIB je zarađivala i na naplati održavanja računa klijentima i na kamati.- Sistem je odličan, ali očigledno da se neko preigrao. Slično se desilo i u Sloveniji pre nekoliko godina - navodi on.

Proverite pre ulaska u radnjuDAJNERS: ZABRANA DO DALJEGU „Dajners klub internešenelu Beograd“ kažu za Kurir da zasad nije moguće predvideti budući razvoj događaja, niti koliko će ovakvo stanje da traje.- S obzirom na to da se broj prodajnih mesta koja ne primaju kartice stalno menja, savet korisnicima je da se pre kupovine, direktno kod pojedinih trgovaca, informišu o prihvatu naše kartice - dodaju u DCIB.

Vladimir Spasić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Dan pobede, demonstracija sile!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja