Poverioci staklare: Ovo je poslednja nada za spas fabrike
Foto: Profimedia

Poverioci staklare: Ovo je poslednja nada za spas fabrike

InfoBiz -

Pokretanje stečajnog postupka u ovom momentu jedini je način da Srpska fabrika stakla iz Paraćina bude spašena, kaže za Kurir punomoćnih privrednog društva "Veksilium Balkan", koje je ovaj postupak pokrenulo pred Privrednim sudom u Kragujevcu, Vojislav Ilić.

On objašnjava da to ne znači automatski gašenje srpske staklare, kao i da je pre predloga za pokretanje stečajnog postupka protiv fabrike, izvršena detaljna analiza poslovanja staklare koja je dužnik kompanije koju zastupa.- Pokretanje stečajnog postupka protiv dužnika ne znači automatski gašenje dužnika već naprotiv, novu šansu za Srspku fabriku stakla. Naš osnovni cilj je da pokretajnjem postupka spasimo dužnika od totalnog bankrotstva, kao i da spasimo proizvodni sistem koji bi bio uništen u slučaju prestanka isporuke električne energije i gasa.Takođe, namera nam je i da omogućimo sebi, kao najvećem poveriocu ali i svim drugim poveriocima i zaposlenim radnicima drugu šansu kroz kontrolisani stečajni postupak - objašnjava predstavnik kompanije koja je pokrenula stečaj.

Podsetimo, predstavnici sindikata Srpske fabrike stakla Paraćin usprotivili su se uvođenju stečaja i zatražili rešenje za oporavak preduzeća.Međutim, predstavnik "Veksilium Balkana" tvrdi da su poslovni računi staklare u blokadi od 23. novembra prošle godine zbog duga od preko 600 miliona dinara, kao i da Srpska fabrika stakla ne plaća dugove JP "Elektroprivreda Srbije" za isporuku struje, kao ni JP "Srbijagas", za isporučeni gas.

- Pretila je opasnost da dođe do prestanka isporuke struje, što bi značio momentalni prestanak rada peći. To bi dovelo do nenadoknadive štete - navodi on, tvrdeći da menadžment staklare nije uspeo da obezbedi ekonomski isplativo poslovanje, odnosno da iz tekućih prihoda izmiri troškove poslovanja, niti da obezbedi strateškog partnera za normalno funkcionisanje.

On objašnjava da je u stečajnom postupku moguće nastaviti započete poslove i angažovati određeni broj radnika na tim poslovima.- U zakonskom roku moguće je podneti plan reorganizacije, a u suprotnom je moguće da bude doneta odluka o prodaji fabrike u stečaju. U tom slučaju, svi poslovni kapaciteti ostaju u funkciji, a kupac nastavlja poslovnu delatnost i angažuje odgovarajući broj radnika - objašnjava Vojislav Ilić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track