ZA DUG OD 6.000 KAMATA 55 DINARA: Ističe rok za plaćanje obaveza prema državi!
Foto: Shutterstock

Oprez

ZA DUG OD 6.000 KAMATA 55 DINARA: Ističe rok za plaćanje obaveza prema državi!

InfoBiz -

Harač Ko ne plati porez na imovinu u roku, plaćaće godišnju zateznu kamatu od 12 odsto po danu kašnjenja i prekršajnu kaznu od 5.000 dinara

Danas ističe rok da se uplati druga rata poreza na imovinu. Ukoliko još niste dobili rešenje, uplatite onoliko kolika vam je bila poslednja rata u 2016. godini.Ko ne bude izmirio svoje obaveze na vreme, može da očekuje kaznu od 5.000 dinara i početak obračuna zatezne kamate od oko 12 odsto na godišnjem nivou. Na dug od oko 6.000 dinara mesečna globa je oko pedeset dinara.Većina građana Srbije još nije dobila rešenje o porezu. Praksa je da se rešenja dobijaju u maju i junu, pa su tako počela da stižu u Beogradu i Novom Sadu. Ako vam iznos u rešenju bude veći od uplaćenog, razlika mora da se uplati u roku od 15 dana od dobijanja rešenja.Određivanje poreza je u nadležnosti gradskih i opštinskih vlasti. Tako je poznato da će namet biti povećan u Beogradu, ne više od dva odsto, u Novom Sadu, ne više od jedan, i Kragujevcu, osam odsto u ekstrazoni, ali biće manji za dva odsto u drugoj zoni. Veći namet očekuje i Kraljevčane - 2,7 odsto na stanove, ali će biti smanjen tri odsto na lokale. Povećanja neće biti u Nišu, Šapcu, Vranju, Leskovcu.

Treća rata poreza mora da se plati do 15. avgusta a četvrta do 15. novembra. Rok je svake godine isti i računa se 45 dana od početka tromesečja.Danas ističe i rok za podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana za 2016. Fizička lica čiji je ukupan neto dohodak prošle godine premašio 2.285.064 dinara ili oko 18.000 evra u obavezi su da podnesu prijavu. Ovaj limit je ujedno i neoporezivi deo, pa se porez od 10 do 15 odsto plaća na iznos iznad njega.V. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track