VUČIĆ PREDLOŽIO DA FORUM "JEDAN POJAS, JEDAN PUT" BUDE U SRBIJI: Nije skromno, ali dobrodošli ste!
Foto: Vlada Srbije

Premijer saglasan da se skup održava češće

VUČIĆ PREDLOŽIO DA FORUM "JEDAN POJAS, JEDAN PUT" BUDE U SRBIJI: Nije skromno, ali dobrodošli ste!

InfoBiz -

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predložio je danas u Pekingu da se sledeći Forum inicijative "Jedan pojas - jedan put za međunarodnu saradnju" održi u Srbiji.

"Saglasan sam sa čileanskim i grčkim predlogom da se ovaj forum održava jednom godišnje ili jednom u dve godine. Mi smo jedna od najmanjih zemalja ovde, pa sam slobodan da predložim da se sledeći forum održi u Srbiji. Znam da ovo nije skromno s moje strane, ali dobrodošli ste u Srbiju", naveo je Vučić u obraćanju učesnicima Foruma na jezeru Jenći u blizini Pekinga.

Foto: AP

Kako je saopšteno je iz srpske vlade, Vučić je u govoru rekao da je Srbija "već dosta uradila" u saradnji sa Kinom i naveo kao primere most na Dunavu koji je pušten za vreme posete kineskog premijera Li Kećanga Srbiji i "izgradnju nekoliko pruga i autoputeva‎ sa kineskim kompanijama, uz njihovu tehničku i finansijsku podršku".

VUČIĆ U PEKINGU SA ĐINPINGOM: Jata ptica mogu da pobede oluju!

U obraćanju učesnicima Foruma, Vučić je izrazio nadu da će krajem godine početi radovi na izgradnji pruge Beograd - Budimpešta "koja će povezati Srbiju i Mađarsku i biti glavna deonica pruge jugoistočne Evrope" u prisustvu premijera Srbije, Mađarske i Kine.

Foto: AP

Vučić je rekao i da Srbija očekuje ponude iz više zemalja za koncesiju nad Aerodromom Nikola Tesla za koji je rekao da je "najbrže rastući u Evropi", kao i da je sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom razgovarao o unapređenju železničke i putne infrastrukture u pravcu Soluna.

DOBRODOŠLICA SRPSKOM PREMIJERU: Si Đinping Vučiću poklonio cveće i vazu!

Govoreći o energetici Vučić je rekao da je Srbija deo Transbalkanske elektroenergetske mreže, ali da je potrebno da se pronadje način da dođe do ruskog gasa u budućnosti.

Foto: Vlada Srbije

"Rusija je naš odgovoran snabdevač gasa. Potrebno nam je da napravimo interkonektor izmedju Srbije i Bugarske kako bismo dobijali gas kada Rusija izgradi gasovod do Turske", dodao je. On je rekao i da Srbija radi na više projekata sa EU za izgradnju autoputa izmedju Beograda i Prištine.

FORUM U PEKINGU PREŠAO NA NEFORMALNI NIVO: Vučić i Đinping pozirali za fotografiju pre ručka

Nakon govora premijera Srbije, kineski predsednik Si Đinping je istakao da Srbija veoma mnogo polaže na infrastrukturnu saradnju i da konstantno napreduje.

Foto: Vlada srbije

"Cenim Vaša aktivna zalaganja za unapređenje infrastrukturne saradnje, premijeru Vučiću". rekao je Si Đinping, prenosi se u saopštenju Vlade Srbije .

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

FORUM U PEKINGU: Vladari sveta slušali "Tamo Daleko"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track