VUČIĆ: Si Đinping podržao otvaranje aviolinije Beograd - Peking
Foto: AP

Sledi tehnički posao

VUČIĆ: Si Đinping podržao otvaranje aviolinije Beograd - Peking

InfoBiz -

PEKING - Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas zadovoljstvo što je od predsednika Kine Si Đinpinga dobio punu podršku za otvaranje avio linije iz Beograda ka Kini i rekao da je uveren da će veoma brzo biti konačnih rezultata s tim u vezi.

"Danas je po prvi put precizno predsednik Si kao vrhovni autoritet u Kini izgovorio da će pružiti punu podršku avio liniji bilo da je iz Šangaja ka Beogardu ili Pekinga ka Beogradu. Na nama je da obavimo tehnički posao, da razgovaramo sa privatnim kineskim kompanijama, jer mi nemamo te kapacitete, gubili bismo veliki novac. Da bi ta linija bila rentabilna potrebno je da prođe dve godine", objasnio je Vučić.

On je novinarima nakon bilateralnih susreta sa premijerom Kine Li Kećiangom a potom i predsednikom Si Djinpingom rekao da je Vlada Srbije spremna da pomogne toj kompaniji, koja će imati punu podršku državnog i partijskog rukovodstva Kin.

U skladu s tim mislim da ćemo imati veoma brzo konačne rezultate jer je važno da smo dobili takvu vrstu dozvole, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je ono što je Vlada Srbije uradila u protekle tri godine i što će uraditi u naredne dve, biti više puteva i pruga nego što je urađeno prethodnih šest decenija."To se može meriti, jer se broje kilometri. To su veliki uspesi koji menjaju lice naše zemlje", istakao je Vučić.

Vučić je, govoreći o izgradnji infrastrukturnih projekata, ponovio da će za nepune tri godine vozovi od centra Beograda do centra Novog Sada stizati za 45 minuta i da će razvijati brzinu do 200 kilometara na sat, a da će se od Beograda do Budimpešte stizati za oko tri sata.

"Svi tehnički problemi su rešeni. Finansijski je sve rešeno. Kreću radovi za koji mesec", rekao je Vučić.

On je dodao da će neko reći da je to već ranije najavljivao, ali da se te stvari završavaju posle 60 godina."U prethodne tri godine i naredne dve završićemo više puteva i pruga nego u prethodnih 60 godina, i to ljudi mogu da izmere", rekao je Vučić.

Ostaje, kako je dodao, da se produži pruga, odnosno modernizuje prema Nišu, što je, ocenio je, od ključnog značaja.Izrazio je zahvalnost predsedniku Kine Siju na ogromnoj podršci koju je dao i rekao je da je Kina izuzetno zainteresovana za privatizaciju aerodroma, da razmatraju i gledaju, kao i da je čuo po prvi put iz njegovih usta, kako da pomognu i oko u slučaju RTB Bor.S tim u vezi se zahvalio i ambasadoru Kine Li Manćangu koji su se angažovali.

Oko RTB Bora, preneo je, da je tokom boravka u Kini imao sastanke sa dve kompanije.

"Možemo s ponosom da kažemo da smo u okviru programa koji je predsednik SI predstavio Jedan pojas, jedan put, da je naša zemlja na najvažnijem sastanku u svetu u prethodnih nekoliko meseci bila na veoma dobar način predstavljena" zaključio je Vučić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Zmija među trudnicama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja