BEZ MILOSTI! Ko ne plati porez, kazna 20.000 dinara!

Nemojte sebe da dovodite u problem

BEZ MILOSTI! Ko ne plati porez, kazna 20.000 dinara!

InfoBiz -

Predviđeno je da oni koji ne poštuju rokove moraju da daju po 5.000 dinara za svaki neizmireni kvartal, a na sve to ide i kamata od 14 odsto godišnje

Građani koji ne poštuju propisane rokove za plaćanje poreza na imovinu mogli bi na kraju godine biti kažnjeni sa 20.000 dinara, jer je država propisala kazne od 5.000 dinara za svaki kvartal za koji nije plaćena rata poreza.Naime, prema izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji je stupio na snagu 1. januara 2016, kazna za građane koji ne plate porez na vreme umanjena je sa 50.000 na 5.000 dinara, međutim, većini nije jasno da li se to odnosi na kašnjenje po rati ili iznos od 5.000 dinara plaćaju samo oni koji ne plate celokupni godišnji porez.Sagledavaju se okolnosti- Za godišnji porez na imovinu zakonodavac je propisao kvartalne rokove plaćanja. To znači da se nepoštovanje propisanih rokova smatra neredovnim izmirivanjem obaveza - objašnjavaju u Sekretarijatu za javne prihode i ističu da se „zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka podnose Prekršajnom sudu, koji odmerava visinu kazne sagledavajući sve okolnosti koje su dovele do učinjenog prekršaja“.Pored ovih, kvartalnih kazni, svim građanima koji ne plaćaju ili neblagovremeno izmirivaju svoje poreske obaveze obračunava se i zatezna kamata od 14 odsto godišnje. To znači da će vlasniku, ako je recimo iznos poreza na stan 20.000 dinara, a on ne plati nijednu ratu do kraja 2017, na kraju godine biti obračunata zatezna kamata od 1.140 dinara.Precizni terminiPodsećamo, porez na imovinu izmiruje se na četiri rate - do 14. februara, do 15. maja, do 15. avgusta, a poslednju ratu trebalo platiti do 15. decembra, dok poreska rešenja stižu tek u maju i junu.

Dva odstoVEĆI POREZ BEOGRAĐANIMA JER SU NEKRETNINE POSKUPELEVećini Beograđana ove godine porez na imovinu uvećan je za dva odsto, jer su, bar prema zvaničnoj statistici, cene nekretnina u srpskoj prestonici skočile.- Dobila sam pre neki dan rešenje za porez za 2017, i rata mi je za 200 dinara veća nego prošle godine. Kako su mi objasnili, moram u roku od 15 dana da platim razliku, što znači da zbog toga što ne dostavljaju poreska rešenja na vreme ja moram dva puta da radim isti posao i gubim vreme čekajući u redu zbog 200 dinara - objašnjava Beograđanka Slađana M.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Poslušajte poruku majke čiji se sin obesio zbog nasilnika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track