OSKRNAVLJENA KOLEKCIJA VELIKE VREDNOSTI: Slike tovarili kao daske!
Foto: Privatna Arhiva, Dragan Kadić

Bruka

OSKRNAVLJENA KOLEKCIJA VELIKE VREDNOSTI: Slike tovarili kao daske!

InfoBiz -

Nikola Kusovac kaže da bi 141 sliku koja je sumnjivo prebačena iz državnog „Jugoeksporta“ u privatni „Velefarm“ država trebalo da oduzme

Siguran sam da nas je to preseljenje slika Lubarde, Konjovića, Popovića i drugih iz „Jugoeksporta“ u „Velefarm“ koštalo mnogo rana, da su slike verovatno oštećene, jer ne verujem da je iko tamo znao kako da njima rukuje. Verovatno su ih tovarili kao daske, kaže Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i bivši kustos Narodnog muzeja.Kurir je juče objavio da je neprocenjiva zbirka 141 slike domaćih autora na volšeban način prebačena iz državne firme „Jugoeksport“ u privatnu kompaniju „Velefarm“.

Slike su u nadležnosti Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), koju vodi Danijela Vazura, jer ova institucija sprovodi stečaj „Jugoeksporta“. A prebačene su kod Andrijane Živanović, stečajne upravnice „Velefarma“, koja, kažu, „vedri i oblači delom jer je i član državne komisije koja deli licence, a poznata je i po tome što je u jednom trenutku vodila čak 17 stečajeva.

Kusovac ističe da bi najmanje 21 slika od 141 mogla da bude proglašena za kulturno dobro.- To znači da tretman bude kao u muzeju! Stručnjak mora da ih obradi - da se zna koja je tehnika, gde je potpis, kada je nastala, da se snimi... Da se napravi cela dokumentacija. I da se čuva na određeni način, a ne da baciš sliku na sliku, jer ako se ošteti, intervencije konzervatora je veoma skupa. Ove slike koje bi mogle da budu kulturno dobro nisu smele ni da se transportuju bez odobrenja, bez nadgledanja stručnjaka - upozorava Kusovac.On ističe da Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda ima pravo da „Jugoeksportu“, kao nesavesnom rukovaocu, oduzme slike. Ne trajno, već da ih čuva i to posle naplati, ali to kod nas ne funkcioniše.- Nikoga, pa ni te stečajne upravnike ne oslobađa odgovornosti i kazne ako nisu znali da su slike vredne! Ako nisu znali kako se čuva, onda je trebalo da daju onome ko zna, da ih predaju Zavodu, na primer. Suština je da se to zaštiti, a ne da se prema tome ponašamo kao prema Alajbegovoj slami - poručuje Kusovac.

Danijela VazuraNE ZNAM GDE JE IMOVINA 716 DUŽNIKADanijela Vazura, direktor ALSU, za Kurir je rekla da ona nema informaciju gde se nalazi pokretna imovina 716 stečajnih dužnika, da je to posao upravnika i rukovodioca projekta. Na pitanje da li prebacivanje slika ima veze s tim što je stečajni upravnik „Velefarma“ Andrijana Živanović, kaže da se ovim poslom bavi 12 godina i da poznaje gotovo sve stečajne upravnike i dodaje:- Kao što i vi, pretpostavljam, poznajete mnogo novinara jer ih je više nego upravnika, kojih ima 340 u Srbiji, pa ne možete ih baš sve poznavati.

SRAMNO! Srpsko blago propada po budžacima

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track