PREVARANTI: Čuvajte se da vas ne ojade lažna preduzeća
Foto: Shutterstock

Oprez

PREVARANTI: Čuvajte se da vas ne ojade lažna preduzeća

InfoBiz -

Samo za poslednjih pet godina u Srbiji je otkriveno 22.000 fiktivnih firmi koje su na razne načine pljačkale dobavljače, poljoprivrednike, uvoznike, svoje komitente.

Ako naletite na nekog od tih prevaranata, šanse da nešto od njih naplatite ravne su nuli, pa je pre nego što nekom novom kupcu isporučite robu, kako tvrdi Dragoljub Rajić iz Društva za poslovnu podršku, najvažnije dobro proučiti o kakvoj firmi je reč i ko joj je vlasnik.

- Najčešće su prevare kad kupac naruči robu ili usluge i posle nekog vremena zatvori firmu i ništa nikome ne plati. Od 2012. do danas to je postala masovna pojava.

Drugi vid prevare je isti kao prvi, samo što umesto zatvaranja vlasnik firmu prebaci na Kosovo i tako izbegne sva plaćanja - kaže Rajić i podseća da ima i mešetara koji firmama nude pomoć za učešće u evropskim projektima, uzmu im pare i nestanu:- Ne treba srljati jer postoji mnogo onih koji odlično znaju koje rupe u zakonu postoje i to koriste. Zato treba proveriti svakog s kim se radi. U Ministarstvu privrede kažu da jedino što mogu da učine jeste da privrednicima preporuče da se dobro raspitaju o poslovnom partneru.

- Važno je da pogledaju bilanse u APR, provere da ta firma nije u blokadi. Ima i nekoliko komercijalnih provajdera koji daju i više podataka o oceni boniteta firme, uključujući i pregled sudskih sporova.

Kako se zaštititi?

Obavezno proveriti koliko dugo firma postoji Proveriti u Narodnoj banci Srbije da li je firma u blokadi Proveriti da li se protiv firme vode sudski postupci Raspitati se kod kolega iz branše šta znaju o toj firmi, ko su vlasnici, da li redovno plaćaju robu Kad počnete da radite s novom firmom, ne davati odmah previše robe Tražiti avans od minimum 70 odsto vrednosti robe Tek kad steknete poverenje, možete nekoj firmi dati veće količine robe

Najčešće prevare /načini na koje vas ostave bez para Primer 1 Plate samo prvi put Prevarant registruje firmu u APR za 1000 dinara, nema nikakvu imovinu, ali počne da radi i ostvaruje kontakte s firmama. Naručuje robu od više firmi. Prvi put plati robu kako bi stekao poverenje od dobavljača. Sledeći put naručuje mnogo veće količine i kada uzme robu od 10 ili 15 firmi, zatvori firmu. Robu proda na crno, a dobavljačima ništa ne plati. S obzirom na to da firma nema imovinu, dobavljači nemaju od čega da naplate. Primer 2 Pobegnu na Kosmet Varalica osnuje firmu s malim osnivačkim kapitalom. Naruči robu od mnogo firmi (kao i u primeru 1), a onda sedište kompanije prebaci na Kosovo. Dobavljači koji se obrate sudu za naplatu duga ne mogu da naplate izvršna rešenja pošto pravosudni sistem Srbije ne funkcioniše na KiM. Taj pravni vakuum prevaranti sve više koriste kako bi izbegli plaćanja. Neke firme pokušavaju da tuže osnivača firme, ali on odgovara samo do visine uloženog kapitala u firmu. Primer 3 Lažni posrednici Lažna posrednička firma za uvoz robe iz inostranstva nudi razne proizvode po povoljnijoj ceni. Od firmi koje se upecaju na prevaru uzimaju deo novca unapred za naručenu robu. Posle toga zatvore firmu i nestanu. I ove firme imaju mali osnivački kapital, pa naručilac robe nema nikakve šanse da naplati dug. Primer 4 Minimalni avans Lažni posrednik za izvoz robe u inostranstvo otkupljuje poljoprivredne proizvode od ratara i stočara. Za isporučenu robu daju minimalan avans uz obavezu da ostatak robe plate na rate. Kad im poljoprivrednici predaju robu, nestanu. Robu proda na crno (kao i u primeru 1), posle nekoliko meseci zatvori firmu i seljaci nemaju od koga da naplate ono što su isporučili.

Slavica Tomčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track