VUČIĆ U SUBOTICI: Predsednik svečano otvorio biznis kampus
Foto: Tanjug Printscreen

Ametek ima godišnji promet od 5 milijardi dolara

VUČIĆ U SUBOTICI: Predsednik svečano otvorio biznis kampus

InfoBiz -

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić svečano je danas, presecanjem vrpce, otvorio "Ametek" biznis kampus u Subotici.

Nakon presecanja vrpce Vučić je sa direktorom fabrike Draganom Nagulićem, ministrom privrede Goranom Kneževićem, ambasadorom SAD Kajlom Skotom, predsednikom pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i predšednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom, obišao novi pogon.

Predviđena je potom prigodna svečanost i obraćanje novinarima.

Kompanija Ametek, čije je sedište u Filadelfiji, ima godišnji promet od oko pet milijardi dolara i oko 50.000 zaposlenih širom sveta.

Reč je o globalnom proizvođaču širokog spektra motora, koji oko 40 odsto proizvodnje proda na američkom trzizštu, a ostalo u Aziji i Evropi. Vučić je ranije najavio novu američku investiciju u Srbiji kompanije Ametek, da će biti otvorena hala od 10.000 kvadrata i da će posao dobiti 500 ljudi.

Globalni proizvođač elektromotora "Dunkermotoren", koji posluje u okviru Ameteka od 2012. godine, otvorio je u februaru 2016. novu proizvodnu halu u privrednoj zoni Mali Bajmok kod Subotice. Ta nemacka fabrika u hali ukupne površine 3.500 kvadratnih metara u Slobodnoj zoni Subotica proizvodi mikromotore i izvozi ih širom sveta.

Puštene su 2016. godine u rad dve nove linije - test centar i linija proizvodnje kompresora.

U proširenje pogona, površine od 900 kvadratnih metara, Dunkermotoren, grad Subotica i Slobodna zona investirali su dva miliona evra, sa ciljem da se broj radnika poveća na 165.

Fabrika Dunkermotoren ostvaruje godišnji promet od oko 10 miliona evra, a pored nove hale u kojoj je počela da proizvoditi i kompresore, kupila je ranije parcelu zemljišta za dalje širenje svojih kapaciteta u Slobodnoj zoni Subotica.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track