Najnovije vesti

Nikolić:  Regionalna saradnja naš glas čini jačim

"Zelena ekonomija" na samitu u Riju

Nikolić: Regionalna saradnja naš glas čini jačim

Biznis
02:40h
Ističući opredeljenje Srbije da prati naprednu evropsku i svetsku politiku čiji je deo zeleni i održiv rast, Nikolić je poručio da je pomoć i podrška regionalnih i međunarodnih aktera više nego dobrodošla

RIO DE ŽANEIRO - Srbija je u okviru samita UN u Rio de Žaneiru, organizovala poseban skup posvećen zelenoj ekonomiji i održivom razvoju u jadransko-jonskom regionu koji je otvorio predsednik Tomislav Nikolić, a zajedno su predsedavali ministri životne sredine Srbije i Slovenije, Oliver Dulić i Franc Bogovič.

Pozdravljajući učesnike skupa, predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je posvećenost Srbije i regiona unapređenju nacionalnog i regionalnog doprinosa širokoj, svetskoj agendi održivog razvoja.

"Čvrsto verujemo da regionalna saradnja naš glas može učiniti jačim na međunarodnoj sceni, a naše akcije pouzdanijim i koherentnim, za dobrobit svake od naših zemalja", kazao je Nikolić.

Ističući opredeljenje Srbije da prati naprednu evropsku i svetsku politiku čiji je deo zeleni i održiv rast, Nikolić je poručio da je pomoć i podrška regionalnih i međunarodnih aktera više nego dobrodošla.

Po Dulićevim rečima, jadransko-jonski region "može značajno unaprediti saradnju i regionalne veze", jer "pruža mogućnosti za zajedničke projekte čiji je cilj održiv ekonomski i ekološki razvoj".

"U svetlu glavne teme "Rija 20 plus", možemo zajedno sa međunarodnim organizacijama da napravimo okvir za tranziciju ka zelenom i održivom rastu, koji podstiče razvoj, stvara radna mesta, obezbeđuje ekonomski rast i smanjuje siromaštvo", naglasio je Dulić.

Jadransko-jonski region, osim Srbije, obuhvata Italiju, Sloveniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Albaniju i Grčku, a skup u Riju rezultat je predsedavanja Srbije Jadransko-jonskom inicijativom - koje preuzima Slovenija.

Dulić je predstavio Studiju zelene ekonomije i održivog rasta u kojoj su, kako je ranije objasnio, predočeni potencijali i mogućnosti da se u nekoliko narednih godina u "zelenoj ekonomiji" otvori 50.000 radnih mesta.

Studija zelene ekonomije i održivog rasta je izrađena u saradnji sa UNDP i UNEP, kao osnova za nastup delegacije Srbije na Konferenciji u Riju, a pripremljena je uz učešće oko 400 predstavnika državnih institucija, naučnog i nevladinog sektora, tela UN.

"UN sistem i međunarodne finansijske institucije trebalo bi da obezbede predvidive i koherentne izvore finansiranja za realizaciju aktivnosti u oblasti održivog razvoja i zelene ekonomije. To se odnosi i na sprovođenje multilateralnih sporazuma u oblasti životne sredine i održivog razvoja", istakao je Dulić.

Predstavnici 191 države, među kojima 86 šefova država ili vlada, okupili su se u Rio de Žaneiru da bi postigli istorijski pakt o zelenoj planeti koji bi milijarde ljudi izvukao iz siromaštva.

Na samitu UN, koji je nazvan "Rio 20 plus", pošto se na istom mestu održava posle tačno 20 godina, delegaciju Srbije predvodi Nikolić, koji će se učesnicima obratiti danas poslednjeg dana konferencije, a na skupu je i šef diplomatije Vuk Jeremić.

Konferencija u Riju je usledila 20 godina posle prvog samita u Riju 1992. godine, kada je trasiran put za globalni sporazum o biodiverzitetu i pošto je usaglašen Kjoto protokol iz 1997. godine o efektima staklene bašte koji ističe ove godine.

Diplomate koji su pregovarali više od godinu dana, sačinili su nacrt teksta na 49 strana koji će biti predstavljen liderima na usvajanje do kraja samita u petak.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track